Rusija zaustavila brod Grinpisa u vodama Arktika

"Ovo jedva da je uvijen pokušaj da se uguši miran protest i da se međunarodna pažnja odvrati od eksploatacije arktičke nafte na području Rusije"
0 komentar(a)
Arktik sanrajz, Foto: Members.greenpeace.org
Arktik sanrajz, Foto: Members.greenpeace.org
Ažurirano: 21.08.2013. 12:34h

Rusija je spriječila brod Grinpisa da uplovi u vode Arktika, gde je htela da protestuje zbog aktivnosti naftnih kompanija Rosnjeft i Eksonmobajl.

Kako je danas saopštio Grinpis, vlasti Rusije su ledolomcu "Arktik sanrajz" odbile da izdaju dozvolu za korišćenje sjevernog plovnog puta, a kao razlog su navele - opremu za zaštitu od leda tog broda.

"Arktik sanrajz", tvrde u Grinpisu, ima veći stepen zaštite od većine brodova kojima je ove godine odobreno da koriste sjeverni plovni put iznad Sibira. Takvih brodova bilo je oko 400.

Američki zvaničnici procjenjuju da se na Arktiku nalazi do 13 odsto neotkrivene svjetske nafte i 30 odsto svjetskih rezervi gasa

"Ovo jedva da je uvijen pokušaj da se uguši miran protest i da se međunarodna pažnja odvrati od eksploatacije arktičke nafte na području Rusije", navodi se u saopštenju koje je Grinpisova aktivistkinja Kristi Ferguson poslala Asošiejted presu.

Prema njenim riječima, "Arktik sanrajz" je potpuno opremljen ledolomac "sa značajnim iskustvom djelovanja u ovakvim uslovima, dok naftaške kompanije koje ovdje (na Arktiku) djelaju poduzimaju rizike bez presedana - u oblasti koja vrvi od polarnih medvjeda, kitova i drugog divljeg života".

Ruska administracija za sjeverni plovni put prebacila je novinarska pitanja Ministarstvu transporta, koje za sada nije pružilo odgovore.

Ruska kompanija Rosnjeft i njen američki partner Eksonmobajl bi sljedeće godine trebalo da počnu bušenja u moru Kara, sjeverno od zapadnog Sibira.

Grinpis i druge organizacije za zaštitu prirode upozoravaju da bušenja u ovoj zabačenoj, ledom pokrivenoj oblasti Arktika, mogu dovesti do katastrofalnih izlivanja nafte, a time i do ugrožavanja ribljeg fonda i divljih životinja koje su ionako na udaru klimatskih promjena.

Američki zvaničnici procjenjuju da se na Arktiku nalazi do 13 odsto neotkrivene svjetske nafte i 30 odsto svjetskih rezervi gasa.

Očekuje se da će klimatske promjene omogućiti lakši pristup ovim zalihama, s obzirom na topljenje polarne kape.

Ovo topljenje omogućava i lakšu plovidbu sjevernim plovnim putem, gdje je saobraćaj sve učestaliji.

Bonus video: