Cilj izmamiti novac

Mali trikovi lou-kost kompanija

Oni koji su barem jednom letjeli avionom lou-kost kompanija primjetili su izvjesne trikove kojima se služe da bi putnicima izmamili dodatni novac
90 pregleda 40 komentar(a)
avion, aeromiting, Foto: Rojters
avion, aeromiting, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.08.2013. 08:02h

Jeftine avio-kompanije najčešći su izbor putnika koji žele da na kartama do određenih odredišta uštede koji euro.

Međutim, oni koji su barem jednom letjeli avionom lou-kost kompanija primjetili su izvjesne trikove kojima se služe da bi putnicima izmamili dodatni novac, piše 24 sata.

Paprena cijena prtljaga

Najočigledniji načini dodatne zarade ovih kompanija je naplata prtljaga. Tako da, iako je vaša povratna karta, na primjer, do Stokholma 100 eura, za torbu ćete doplatiti minimum 125 eura. U kompaniji “Viz er”, ako propustite da torbe prijavite, platite na vrijeme, ili preko sajta, one će vam biti naplaćene na samom ulazu u avion, a tada će vas koštati 500 eura po torbi.

Djetetu je teško reći ne kad vide igračku

Agresivna marketinška kampanja jeste ono što putnike najviše uznemirava tokom leta. U toku leta, stjuardese i stjuardi ponudiće vam nešto iz bogate kolekcije predmeta sa logom kompanije, kao što su privesci, igračke, slatkiši, pa čak i parfemi. Računaju na to da je djeci teško reći ne ili da ste možda nekome zaboravili da kupite poklon. Takođe, budući da ni unošenje hrane, osim za djecu, nije dozvoljeno, i kesica čipsa će vas skupo koštati.

Slamka spasa za pušače

Ako ste pušač, pripremljeni ste na to da je u avionu pušenje cigareta zabranjeno. Međutim, ne svih. Tako će vas osoblje avio-kompanije “Rajan er” ponuditi elektronskom cigaretom čija je upotreba dozvoljena tokom leta. Naravno, prvo ćete morati da izdvojite novac i kupite to elektronsko pomagalo od njih.

Lutrija na 10.000 metara

Možete da isprobate i koliko sreće imate jer će vam u toku leta biti ponuđeno nekoliko vrsta greb-greb kartica, a osoblje kompanije priznaje da tokom leta proda i po 30 kartica. Iako na karticama obećavaju milione eura ili automobil, putnici zapravo dobijaju samo utješne nagrade kao što su olovke, privesci, majice.

Ako želite da budete VIP

Vjerovatno najbolji način zarade avio-kompanija je na propusnicima za ukrcavanje. Putnik koji želi da ima prvenstvo ulaska u avion, mora da doplati kartu po ceni od 65 eura. Može da uđe prvi u avion, ali to mu ne garantuje da će sjesti na mjesto koje je želio jer je to mjesto možda neko unaprijed rezervisao.

Komfor se dodatno plaća

Takođe, ako ste malo viši ili imate duže noge, biće vam potrebno više prostora, ali i on se naplaćuje. Takozvano XXL sedište je od 45 do 150 eura, a toliko u “Viz eru” košta i prostor za noge. Sve što vam treba možete da rezervišete putem pozivanja pozivnog centra. Naravno, ova usluga će vam biti naplaćena i to 4 eura po minutu.

Preporučujemo za Vas