UN: Više od 20.000 sirijskih izbjeglica prešlo u Irak

Preko rijeke Tigar postavljen je pontonski most preko kojeg hiljade izbjeglica prelaze još od prošlog četvrtka. U Iraku se već nalazi oko 150,000 sirijskih izbjeglica
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 13:33h

Desetine hiljada izbjeglica iz Sirije prelaze na prostor Iračkog Kurdistana - UN ističe da je krajem nedjelje na tu teritoriju prešlo preko 20,000 osoba. Do danas je broj narastao na 30,000, prenosi AP.

Iz UN-a ističu da "razlozi ovog egzodusa nisu sasvim jasni" - ali, i više su nego jasni, samo se razlozi jako teško probijaju do zapadnih medija ovih dana. Glavni razlog je masovni progon Kurda na sjeveru Sirije od strane militanata iz redova FSA i Al-Kaide. Pokolj kurdskih civila u Tal Abiadu kada je ubijeno 450 civila, od toga 120 djece i i izjava komandanta sirijskih Kurda da se 117 kurdskih sela non stop nalazi na meti napada Al-Kaidede i FSA više su nego valjan razlog za napuštanje rodne grude.

UN agencija za izbjeglice (UNHCR) ističe da je ovo najveći pojedinačni talas izbjeglica od kako su u Siriji izbili nemiri 2011.

Alan Pol, iz organizacije "Save the Children", ističe: "Ovoliki priliv izbjeglica je bez presedana i najviše smo zabrinuti zbog toga što su na otvorenom, prostor koji je bio predviđen za izbjeglice je ograničen".

Preko rijeke Tigar postavljen je pontonski most preko kojeg hiljade izbjeglica prelaze još od prošlog četvrtka. U Iraku se već nalazi oko 150,000 sirijskih izbjeglica, od ukupno 2 miliona Sirijaca koji su morali da napuste svoju zemlju od kako su izbili sukobi. BBC prenosi da su ovo skoro "biblijske scene". UN ističe da nemaju etničke podatke o izbjeglicama, ali da je sasvim jasno da se radi većinom o Kurdima koji žive na sjeveru Sirije.

Iz UNHCR-a ističu da su u četvrtak oko podne spazili prvu kolonu od oko 750 izbjeglica, i da ih je popodne stiglo još 7,000. Takođe navode da rade zajedno s vlastima u Iračkom Kurdistanu kako bi se podigao izbjeglički kamp u Darashakranu.

Činjenica da toliki broj ljudi prelazi na prostor Iračkog Kurdistana znači da su tamošnje vlasti to očito dozvolile. Razlog bi mogao biti i pritisak iračkih Kurda koji su ovih dana organizirali masovne proteste tražeći od vlasti da u potpunosti otvore granice prema Siriji kako bi se sirijski Kurdi mogli skloniti od progona.

Irački Kurdistan proteže se na 3 sjeverne iračke provincije gdje imaju svoju autonomiju koja uključuje vladu, vojsku i policiju.

Predsjednik Iračkog Kurdistana, Masoud Barzani, rekao je da bi vojska Iračkog Kurdistana mogla i da interveniše na prostoru sjeverne Sirije gdje upravo traje progon kurdskog stanovništva

Galerija

Bonus video: