Vikiliks objavljuje nove podatke, ako se nešto dogodi Asanžu ili Snoudenu

Potez je opisan kao nužna mjera zaštite u svjetlu prethodnih pokušaja blokiranja curenja povjerljivih informacija
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 09:34h

Vikiliks je na svom Twitter i Facebook profilu objavio link koji vodi na stranicu koja sadrži 400 gigabajta šifriranih podataka.

Podatke je moguće skinuti, ali se ne mogu pročitati sem ako ne znate šifru.

Podaci će, kako su naveli, biti objavljena ako se nešto dogodi osobama na čelu Vikiliksa.

Grupa je potez opisala kao nužnu mjeru zaštite u svjetlu prethodnih pokušaja blokiranja curenja povjerljivih informacija.

Edvard Snouden

"Zviždači" su naveli da če podaci biti objavljeni ako se nešto dogodi osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ili bivšem članu američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu.

U međuvremenu Velika Britanija je iskoristila ovlašćenja koja pruža zakon o borbi protiv terorizma i privela partnera novinara Glen Grinvalda koji je blizak sa Snoudenom.

Brazilski državljanin, 28-godišnji Dejvid Miranda, partner Ginvalda koji piše za "Gardijan", ispitivan je devet sati, a zatim pušten bez podizanja optužnice.

Grinvald je od 5. juna seriju napisao tekstova o programima NSA, koje je otkrio Snouden. "Gardijan" je objavio i brojne priče o sličnoj agenciji u Velikoj Britaniji (GCHQ), takođe, na osnovu Snoudenovih dokumenata.

Dok je bio u Berlinu, Miranda je posjetio američku rediteljku Lauru Poatras, koja je takođe radila sa Grinvaldom i "Gardijanom" na dokumentaciji koju im je Snouden proslijedio.

Dejvid Miranda i Glen Grinvald

Grinvald je rekao da je riječ o velikom napadu na slobodu štampe i na proces prikupljanja vesti.

"To što je moj partner zadržan punih devet sati, a pritom mu nije dozvoljen advokat i to što mu je oduzet veliki dio stvari, jasan je pokušaj da se zastrše svi koji su izvještavali o NSA", rekao je Grinvald.

"Posljednja stvar koju će to učiniti jeste da nas zastraši ili odvrati da radimo svoj posao kao novinari. Naprotiv - samo će nas podstaći da nastavimo da izvještvamo još agresivnije", naglasio je Grinvald.

Član sedam Zakona o terorizmu veoma je kritikovan zbog širokih ovlašćenja koja se daju policiji - da može nekoga da zaustavi i pretrese bez prethodnog odobrenja i osnovane sumnje.

Oni koje policija na taj način zaustavi nemaju automatsko pravo na advokata, a odbijanje saradnje je krivično djelo

Galerija

Bonus video: