U neredima širom Egipta od srijede stradalo 900 ljudi

Pristalice Muhameda Mursija nastavljaju proteste. Vlada vanredno zaseda o krizi. Vojska poručuje da neće dozvoliti novo nasilje. U pokušaju bekstva iz policijskog konvoja poginulo 38 pritvorenika, pristalica Muslimanskog bratstva
92 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 10:52h

Muslimansko bratstvo svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Morsija organizuje nove proteste, dok privremena vlada u Kairu vanredno zasijeda o krizi.

U neredima širom Egipta od srijede je stradalo gotovo 900 ljudi, a najmanje 38 pristalica Muslimanskog bratstva poginulo je u zatvorskoj pobuni u nedjelju, prenosi Rojters, pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Pritvorenici koje je policija prebacivala iz policijske uprave u zatvor u jednom predgrađu Kaira, "pripadnici su Muslimanskog bratstva", navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naoružani napadači napali su policijski konvoj iz zasjede, dok su se vozila približavala zatvoru, prenosi Mena.

U međuvremenu, egipatska vojska poručuje da neće dozvoliti novo nasilje, a oklopna vozila bezbjednosnih snaga čuvaju predsjedničku palatu i i zgradu Ustavnog suda.

"Ko god misli da će razbiti Egipat nasiljem, vara se. Za očuvanje zemlje zadužene su vojska i policija. Pozivam sve ekstremiste da se smire, Egipat je dovoljno veliki za sve", poručuje glavnokomandujući egipatske vojske General Abdel Fatah el Sisi.

Premijer Hazem el Beblavi predložio je raspuštanje islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo.

Snage bezbjednosti uhapsile su oko 4.000 pristalica Mislimanskog bratstva, u suzbijanju njihovih protesta, na kojima traže Morsijev povratak na mjesto predsjednika Egipta.

Sukobi u Egiptu nailaze na osude u cijelom svijetu. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je da se prekinu nasilni protesti u Egiptu i osudio "pretjeranu upotrebu sile" od strane vlasti.

Zvaničnici EU Herman Van Rompej i Žoze Manuel Barozo obavijestili su egipatsku vladu da će EU, ako se ne prekine nasilje, "preispitati" svoje odnose sa tom zemljom, pozivajući na predkid nasilja i povratak dijalogu i demokratskom procesu.

Sukobi u Egiptu počeli su u srijedu kada su bezbjednosne snage uz podršku oklopnih vozila, buldožera i snajpera počele da rasteruju demonstrante koji su prethodno mjesec dana protestovali u Kairu zahtijevajući povratak na vlast bivšeg šefa države.

Morsija je vojska svrgnula s vlasti 3. jula, poslije demonstracija na kojima je više miliona ljudi zahtijevalo njegovu ostavku

Zarobljenici poginuli tokom pokušaja bijega, sumnja se da su likvidirani

Najmanje 36 zarobljenika poginulo je u Egiptu kada su pokušali pobjeći tokom transporta u zatvor koji se nalazi izvan glavnog grada Kaira.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je oprečne informacije o ovom događaju kazavši da su muškarci umrli tokom napada nepoznatih naoružanih osoba. Kazali su da su te osobe preuzele kontrolu nad jednim od vozila u konvoju i da su zarobili vojnike. U konvoju se nalazilo 612 zarobljenika koji su trebali da budu prebačeni u zatvor Abu Zaabal.

Nakon tih informacija ministarstvo se ponovo oglasilo i objavilo da su zatvorenici umrli od udisanja suzavca koji je bačen tokom akcije spašavanja taoca.

Prema izjavi koju je dobio Rojters od neimenovanog izvora, muškarci su se ugušili jer su ih gurali u kombije na leđa i jedne na druge.

Muslimanska braća opisala su incident kao "hladnokrvno ubijanje", prenosi BBC. Prema njihovim informacijama poginulo je 35 osoba.

"Ubistvo 35 zarobljenika koji su protestovali protiv državnog udara potvrđuje da je nasilje namjerno usmjereno na protivnike državnog udara i da su oni mete hladnokrvnog ubijanja", navodi se u izjavi Muslimanske braće.

General Abdel Fatah al-Sisi komentarisao stanje u zemlji

Egipatski vrhovni vojni komandant i trenutno najmoćnija osoba u Egiptu, general Abdel Fatah al-Sisi, komentarisao je juče stanje u zemlji za vrijeme sastanka s vodećim ljudima iz egipatske vojske i policije.

U jednosatnom govoru osvrnuo se na eskalaciju sukoba i velik broj mrtvih prošle srijede nakon razbijanja pro-Morsijevih protestnih kampova u Kairu.

"Onima koji danas govore da smo kampove trebali da uklonimo na miran način, poručujem - pokušali smo... Ali kada vojsku i policiju napadnu snajperisti sa vrhova zgrada, kako očekujete da treba da reagujemo? U takvom ogromnom protestnom kampu dovoljno je 20, 30 ili 50 naoružanih osoba da se sve pretvori u krvoproliće. Nama je javnost dala mandat da se obračunamo s potencijalnim terorizmom i mi smo djelovali u skladu s time... nama nije želja da prolivamo krv, a njima?", rekao je Sisi.

"Ne postoje planovi isključivanja bilo koga iz političkog procesa. U Egiptu ima mjesta za sve, ali svi moraju da shvate da jedini legitimitet u zemlji ima narod", ističe Sisi. "Mi nećemo mirno stajati i gledati uništavanje naše države. Međunarodni mediji šalju iskrivljenu sliku u svijet. Zapadne zemlje i njihovi mediji odbijaju da priznaju Egipćanima da oni imaju svoju volju i autentičnu želju za promjenama. Egipćani daju podršku vojsci u borbi protiv terorizma", istakao je i naglasio: "Dali smo puno šansi... da se ova kriza završi mirno. Pozvali smo Morisjev režim da izgrade zemlju na demokratskim osnovama, dali smo im priliku da učestvuju u političkom procesu umjesto u nasilju i uništavanju egipatske države".

"Kunem se da nijedna odluka koju su oružane snage donijele u zadnje vrijeme nije rezultat pregovora s bilo kojom drugom državom", rekao je general Sisi u govoru koji je potrajao oko sat vremena. Govor je emitovan uživo na državnoj televiziji dok je u gornjem desnom uglu ekrana stajalo: "Egipat u borbi protiv terorizma".

Evropska Unija o stanju u Egiptu

U drugim vijestima iz Egipta, novi egipatski ustav mogao bi da zabrani djelovanje svih religijskih stranaka. Egipatski list Ahram prenosi da bi privremena vlada mogla čak da proglasi Muslimansku Braću terorističkom organizacijom.

Ali Avad, pravni savjetnik privremenog predsjednika Mansorua, rekao je da će predlog novog Ustava biti predstavljen ove srijede. Podsjetimo, nakon rušenja Morsija, privremeni predsjednik Egipta Adli Mansur formirao je savjet od 10 članova čiji je zadatak da predlože nove amandmane ustava. Savjet se sastoji od 6 sudija i 4 profesora ustavnog prava.

Dok traje još uvijek napeta situacija u Egiptu, zemlje Evropske Unije pripremaju svoju reakciju. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da bi Njemačka mogla da prekine isporuku oružja za Egipat. "Niko, bilo da se radi o vojsci ili ne, nema pravo da koristi nasilje protiv civila", rekla je Merkel.

Diplomatske aktivnosti u punoj su snazi i u Francuskoj. Predsjednik Fransoa Oland je pozvao Saudijsku Arabiju i Katar da pomognu u pronalaženju mirnog rješenje za aktuelno stanje u Egiptu. Oland i njegov Ministar spoljnjih poslova Loren Fabius su se juče u Parizu sastali sa saudijskim ministrom spoljnjih poslova, princom Saudom al-Fisalom, i katarskim ministrom spoljnjih poslova, Kaledom al-Atijahom.

"Zemlje koje imaju odnos povjerenja i prijateljstva s Egiptom imaju dužnost da zaustave nasilje kako bi politički dijalog mogao da počne. Nedopustiva je ovakva količina nasilja koja se događa u jednoj velikoj zemlji kao što je Egipat", rekao je Oland.

Katarski ministar je takođe pozvao na dijalog, ali je insistirao i da je "neophodno da se svi politički zatvorenici puste iz zatvora". Od svih arapskih zemalja, do sada je jedino Katar osudio nasilje nad pro-Morsijevim pristalicama u Egiptu.

Galerija

Bonus video: