NSA se kaje zbog prisluškivanja Amerikanaca

"U NSA su na snazi stroga interna pravila prema kojima se mora izbjeći prikupljanje podataka o američkim građanima. Ukoliko se to i dogodi, podaci se moraju izbrisati"
7 komentar(a)
Prisluškivanje, Barak Obama, Protest, Foto: Beta/AP
Prisluškivanje, Barak Obama, Protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.08.2013. 14:15h

Nakon novih optužbi zbog prisluškivanja građana SAD-a, šef obavještajne agencije NSA govorio je o načinu rada, ali je priznao i greške. Prethodno su mediji prenijeli kako je agencija prekršila i američke zakone.

Bila je to prilično iskrena izjava za jednog šefa obavještajne službe. Predsjednik američke Nacionalne agencije za bezbjednost NSA Džon DeLong, poznat po držanju distance u odnosu na američku javnost, zvučao je pomalo skrušeno tokom telefonske konferencije za medije koja je organizovana za američke novinare.

"Ne postoji svjesno kršenje američkih zakona", a njegovi saradnici ne rade svoj posao "sa zlom namjerom" niti pokušavaju da "svjesno zaobiđu" američke zakone, rekao je DeLong.

"Niko u NSA ne smatra da je dobro praviti greške", dodao je na kraju.

"U NSA su na snazi stroga interna pravila prema kojima se mora izbjeći prikupljanje podataka o američkim građanima. Ukoliko se to i dogodi, podaci se moraju izbrisati", tvrdi direktor ove agencije.

DeLong kaže da njegovi saradnici prosječno ispitaju 20 miliona podataka o američkim građanima - i to mjesečno.

Masovno kršenje prava američkih građana

Intervju šefa agencije NSA uslijedio je nakon članka u listu Washington Post. Ugledni list je prenio da NSA godinama prisluškuje i američke građane i institucije ove zemlje. Takve aktivnosti su zabranjene što zakonima, što posebnim uredbama američkog predsjednika. Uprkos tome, NSA je na hiljade puta prekršila odredbe o zaštiti podataka ili je djelovala izvan okvira koji su joj određeni zakonima. Autori članka se pozivaju na materijal koji su dobili od odbjeglog saradnika agencije, Edvarda Snoudena, koji je nedavno u Rusiji dobio azil.

Bijela kuća je članak u Washington Postu uzela kao povod da podsjeti na najavljenu inicijativu predsjednika Baraka Obame za više transparentnosti i kontrole rada obavještajnih agencija. Obamin cilj ostaje "postizanje ravnoteže između zaštite nacionalne bezbjednosti i zaštite privatne sfere građana".

Merkel traži IT ofanzivu za Evropu

S obzirom na otkrića koja se tiču špijunskih aktivnosti SAD-a i Velike Britanije, njemačka kancelarka Angela Merkel zahtijeva novu inicijativu EU na IT planu. Evropljani moraju da na informatičkom planu postanu nezavisniji od SAD-a i Kine, smatra ona.

"Ukoliko se i ubuduće podaci preko interneta budu širili koristeći isključivo američke ili kineske proizvode, onda će biti sve teže odgovoriti na zahtjeve evropskih zakona o zaštiti podataka", smatra kancelarka Angele Merkel.

Bonus video: