Oland i Merkel pozvali na prekid nasilja u Egiptu

Oni su apelovali da se ponovo uspostavi dijalog među Egipćanima i da se život u zemlji što prije vrati na demokratski kurs. Rusija razmatra situacija opcije sa svojim turistima u Egiptu
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2013. 14:58h

Oland i Merkel, koji su razgovarali telefonom o situaciji u Egiptu, apelovali su na strane u sukobu da odmah prekinu nasilje.

Oni su pozvali da se ponovo uspostavi dijalog među Egipćanima i da se život u zemlji što prije vrati na demokratski kurs.

Predsjednik Oland i njemačka kancelarka su rekli da je potrebno da se sastani ministri spoljnih poslova zemalja EU kako bi se dogovorili o saradnji Unije i Egipta i zajedničkom odgovoru na krizu.

Predstavnici 28 zemalja EU sastaće se u ponedjeljak u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Egiptu, gdje je u gušenju protesta ubijeno više od 600 ljudi.

Oland bi danas o situaciji u Egiptu trebalo da razgovara i s britanskim premijerom Dejvdom Kameronom.

Do eskalacije sukoba u Egiptu došlo je u srijedu, pošto je policija odlučila da rastjera pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija s dva trga u Kairu. Novi sukobi pripadnika policije i islamista izbili su danas i na sjeveru Egipta.

Rusija razmatra šta da radi s turistima u Egiptu

Ruske vlasti razmatraju šta da učine s oko 50.000 ruskih turista koji se trenutno nalaze u Egiptu, kao i s još toliko koji su već kupili aranžmane za tu zemlju koju potresaju nemiri.

Federalna agencija za vazdušni transport pozvala je danas avio prevoznike da razrade mjere i proceduru kojima bi izvukli Ruse iz Egipta. Prethodno je rusko Ministarsvo spoljnih poslova pozvalo Ruse da odustanu od posjete Egiptu. Rosavijacija je potom informisala avio- prevoznike da treba hitno da razrade kompleks mjera kako bi u slučaju neophodnosti prevezli turiste nazad u Rusiju.

Specijalisti iz oblasti turizma, međutim, ocjenjuju da je praktično nemoguće hitno evakuisati 50.000 turista. "Ako bude donijeta odluka o evakuaciji, to znači da je potrebno oko 300 aviona", rekli su u agenciji Rosturizam, polazeći od ranijih podataka da je tamo 30.000 turista.

Izvršni direktor Asocijacije turističkih firmi Rusije Maja Lomidze rekla je Interfaksu da turisti, međutim, ne pokazuju želju da se vrate, odnosno da je samo desetak ljudi izrazilo takvu želju. "Kod nas je sve u redu. U hotelu je sve mirno. Mi ne bismo ništa znali šta se dešava u zemlji da nam nije ispričao turistički vodič", rekla je danas Prvom kanalu ruske televizije jedna žena koja ljetuje u Hurgadi.

Turističke agencije nisu prestale da prodaju aranžmane za Egipat, već su samo smanjile prodaju. Prema riječima portparolke Rosturizma Irine Šegoljkove, agencije su obavezne da obavijeste klijente o situaciji u Egiptu i da im predlože druge destinacije. Ona je, međjutim, rekla da ako turista insistira na posjeti Egipta, njemu se ne može odbiti zahtjev.

Jedan od vlasnika turističke firme Sergej Agafonov navodi da je za Ruse i dalje zanimljiva ponuda "nedjelja za dvoje za 300 do 500 dolara", ali da su pala interesovanja za skupe aranžmane.

Prema ruskom zakonodavstvu, svi oni koji su već platili aranžmane za Egipat, u slučaju otkaza zbog ekstremnih situacija u toj zemlji, moraju da dobiju svu uplaćenu sumu nazad, bez ikakvih penala. Portparolka Ruskog saveza turističke industrije Irina Tjurina kazala je da gubici turističkih agencija zbog situacije u Egiptu mogu biti i desetine miliona dolara.

Egipat otkazao vojnu vježbu sa Turskom zbog miješanja Ankare

Egipatsko ministarstvo spoljnjih poslova otkazalo je zajedničku pomorsku vježbu s Turskom planiranu za oktobar, javile su agencije.

Ministarstvo je saopštilo da je tu odluku donijelo zbog miješanja Turske u unutrašnju politiku Egipta, pošto je Ankara osudila krvavo gušenje protesta pristalica svrgnutog proislamističkog predsjednika Mohameda Morsija.

Turska je sinoć pozvala egipatskog ambasadora u Ankari na konsultacije, što su učinile i vlasti u Egiptu. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da bi egipatskim liderima trebalo suditi zbog vojne akcije protiv Morsijevih pristalica, koji više od šest nedjelja protestuju u Kairu.

U sukobima policije i demonstranata u Egiptu danas je poginulo najmanje 17 ljudi. Sukobi su eskalirali u srijedu, pošto je policija odlučila da rastjera pristalice svrgnutog predsjednika s dva trga u Kairu. Do sada je u nemirima poginulo više od 600 ljudi.

Galerija

Bonus video: