Libija: Vojska će pucati na švercere nafte

Libijski premijer Ali Zeidan zapretio vojnim napadom na sve brodove koji pristanu na obalu Libije, a prevoze naftu za crno tržište
1 komentar(a)
Ali Zeidan, Foto: Rojters
Ali Zeidan, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.08.2013. 14:17h

Premijer Libije Ali Zeidan je zaprijetio da će izvesti vojni napad na svaki brod koji pristane na njenu obalu, a prevozi naftu za crno tržište.

Premijer Libije Ali Zeidan izdao je kasno sinoć upozorenje tri nedjelje poslije akcije čuvara na naftnim terminalima koji su "zaposjeli" terminale za dolazak brodova u njihovoj organizaciji radi sopstvenog profita, prenijela je agencija AFP.

Čuvari naftnih bušotina i rafinerija su zapravo militanti iz rata 2011. koji se nikada nisu u potpunosti podredili novim vlastima u Tripoliju. Njihov štrajk nije bio običan štrajk - ovi pripadnici "snaga sigurnosti" imali su plan da izvoze naftu sami. Drugim riječima, željeli su da isključe vlasti iz profita.

Zbog ove napete situacije izvoz libijske nafte je pao na najniži nivo od izbijanja rata 2011., prenosi Rojters.

Kriza već utiče na globalno tržište - libijski smanjeni i ometani izvoz gurnuo je cijene nafte na najviši nivo od aprila. Činjenica da u susjednom Egiptu traju ozbiljni sukobi takođe je doprinijela ovom porastu cijena nafte i derivata.

"Okupirane" naftne bušotine su koncentrisane većinom na istočnom dijelu Libije gdje centralne vlasti i inače imaju velikih problema pošto ovaj regionjoš od kraja sukoba u Libiji traži autonomiju. Obustava rada trenutno se događa na ključnim naftnim lokacijama kao što su Es Sider i Ras Lanuf.

Libija ima kapacitet izvoza od 1,6 miliona barela nafte dnevno (1,5% ukupne svjetske proizvodnje), ali je ovih dana izvoz smanjen na svega 500,000 do 600,000 barela dnevno. Gubitke zbog nemira u zemlji gomilaju i strane kompanije kao što je italijanski ENI.

Libijski ministar nafte, Abdelbari al-Arusi, ističe da su sve izvozne luke u zemlji zatvorene, osim Zavije na zapadu zemlju. "Izgubili smo mnogo klijenata koji sada odlaze u druge države", rekao je.

Nema sumnje da će vlasti pokušati blokadu luka da slome silom, ali je pitanje i kakva će ih sila dočekati s druge strane. Libija je zemlja u haosu i na terenu joj ne nedostaje militantnih organizacija koje su spremne na borbu kada je riječ o naftnom profitu. U tom kontekstu zanimljivo je istći komentar libijskog ministra unutrašnjih poslova, Mohammada al-Čeika, koji je ovog ponedjeljka priznao da se čak 14,000 kriminalaca - koji su bili zatvoreni u vrijeme Gadafija - još uvijek nalazi na slobodi.

Ministar energetike Abdelbari el Arusi naveo je da je akcija čuvara na terminalima od 25. jula oštetila Libiju za 1,6 milijardi dolara.

"Svako plovilo koje nije pod ugovorom sa Nacionalnom naftnom kompanijom, ako priđe terminalima biće bombardovano iz vazduha i sa mora", upozorio je libijski premijer.

Zeidan je istakao da za to upozorenje ima podršku Generalnog nacionalnog kongresa, najvišeg političkog tijela u Libiji.

Bonus video: