2.776 incidenata

NSA u hiljadama slučajeva prekršila zakon

Većina prekršaja uključuje nadzor Amerikanaca ili strane obavještajne mete u SAD
89 pregleda 1 komentar(a)
NSA, Foto: Nsa.gov
NSA, Foto: Nsa.gov
Ažurirano: 16.08.2013. 08:26h

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) prekršila je više hiljada puta godišnje od 2008. godine pravila privatnosti ili svoje zakonske nadležnosti, prenio je "Vašington post".

Većina prekršaja uključuje nadzor Amerikanaca ili strane obavještajne mete u SAD, što je, inače, ograničeno zakonom i izvršnim nalogom, piše list pozivajući se na dokumenta strogo čuvana u tajnosti, preijnela je agencija Rojters.

Vašington Post je naveo da su dokumenti dio materijala koje je dao odbjegli bivši službenik NSA Edvard Snouden, koga su SAD optužile za špijunažu.

Snouden je 1. avgusta dobio privremeni jednogodišnji azil u Rusiji i njegovo prebivalište drži se strogo u tajnosti.

Dokumenti sadrže detalje i analize koji se ne dijele rutinski sa Kongresom ili specijalnim sudom koji nadzire špijuniranje, piše "Vašington post".

U jednom od dokumenata, osoblju agencije je zatraženo da ukloni detalje i zamijeni ih uproštenijim jezikom u izvještajima namijenjenim ministarstvu pravde i kancelariji direktora Nacionalne obavještajne službe.

U reviziji NSA, datiranoj od maja 2012. godine, navedeno je 2.776 incidenata neovlašćenog prikupljanja, čuvanja, pristupa ili distribucije zakonom zaštićene komunikacije.

"Vašington post" je istakao da je većina tih incidenata učinjena nenamjerno, između ostalog zbog kršenja standarda operativne procedure.