Obnovljeni pregovori Izraelaca i Palestinaca

Današnji pregovori rezultat su intezivne američke diplomatske inicijative koju je vodio državni sekretar Džon Keri. Lokacija pregovora u Jerusalimu stroga tajna
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 20:19h

Izraelski i palestinski pregovarači počeli su danas prve direktne pregovore, nakon petogodišnjeg prekida, s ciljem da se okonča višedecenijski sukob dvije strane.

Delegacije su se sastale u Jerusalimu, ali je sama lokacija na kojoj su se sastali tajna.

Izraelska vlada objavila je kratko saopštenje i video snimak na kojem se vidi kako se glavni pregovarači Izraela, Jicak Molčo i Cipi Livni, rukuju sa palestinskom delegacijom predvođenom Saebom Erekatom.

Današnji pregovori rezultat su intezivne američke diplomatske inicijative koju je vodio državni sekretar Džon Keri (John Kerry). Keri je u prethodnom periodu šest puta boravio u regionu Bliskog istoka.

Ovo je od 2000. godine treći pokušaj Izraelaca i Palestinaca da postignu kompromisno rješenje kojim bi konačno bilo riješeno palestinsko pitanje. Do sastanka je došlo samo nekoliko sati pošto su izraelske vlasti oslobodile 26 Palestinaca, što je bio zahtjev palestinskih vlasti da bi se vratile za pregovarački sto.

Izrael je ukupno do sada oslobodio 104 palestinska zarobljenika.

Pregovori se, na neki način, odvijaju u sijenci realizacije izraelskog plana izgradnje više od 3.000 novih domova za jevrejske doseljenike na teritorijama za koje Palestinci tvrde da su im otete. Palestinske vlasti ranije su upozorile da bi, zbog toga, pregovori mogli da budu prekinuti u bilo kojem trenutku.

Palestinci žele da njihova buduća država obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim. Te teritorije izraelska vojska okupirala je u ratu 1967. godine.