O komentarima Trampa o Crnoj Gori: "Američki predsjednik radi Putinov posao"

"Da sam članica NATO bio bih uznemiren zato što najmoćnija zemlja alijanse u više navrata dovodi u pitanje američku posvećenost kolektivnoj odbrani"
84 pregleda 16 komentar(a)
Putin i Tramp, Foto: Reuters
Putin i Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2018. 10:40h

Američki predsjednik Donald Tramp izazvao je kontroverzu kada je doveo u pitanje ključnu mjeru NATO alijanse koja predviđa da države članice napad na jednu od njih tretiraju kao napad na sve.

Tramp je u intervjuu za FOX News na pitanje novinara zašto bi njegov sin branio Crnu Goru od eventualnog napada, odgovorio da razumije pitanje, ali i kazao da su u Crnoj Gori snažni i agresvini ljudi i da bi zbog te agresije mogli izazvati Treći svjetski rat.

JWPlayer video mesto

Mnogi eksperti i komentatori su kazali da je Trampov stav prema NATO-u i naročito Crnoj Gori zabrinjavajući uzevši u obzir Trampovu neodlučnost da kritikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Time magazin.

"Onoga trenutka kada kreirate relativan utisak o tome da li bi trebali braniti određene saveznike zato što su mali ili veliki, onda počinjete sijati sumnju", kazao je Fabris Potije, bivši direktor planiranja politike NATO-a.

"Još jednom, mislim da Tramp odrađuje Putinov posao".

Endru Vajs, potpredsjednik studija Carnegie Endowment for International Peace ocijenio je da američki predsjednik poput papagaja "ponavlja ključne stavove Kremlja".

Namjerno ili ne, izdvajanje Crne Gore je bio čudan izbor i za novinara Fox-a i Trampa, piše Time.

Kada se uzme u obzir veličina i populacija zemlje, NATO pozivnica nije bazirana na vojnoj ili ekonomskoj moći.

"Geografska vrijednost Crne Gore NATO alijansi je važnija od svega ostalog", kazao je Potije i dodao da je to način da se Rusiji pokaže da se ne može "miješati i igrati geopolitike na Zapadnom Balkanu zato što smo i mi dio Zapadnog Balkana".

Time podsjeća i na intervju koji je za taj medij prošle godine dao crnogorski premijer Duško Marković kada je kazao da se Rusija miješala u izborni proces u Crnoj Gori.

"Interpretiranje Trampovih komentara je opasan posao, u podne kaže jednu stvar, a u jedan poslijepodne drugu", kazao je Čarls Kopčan, visoki zvaničnik Savjeta za međunarodne odnose i član administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

"Da sam članica NATO bio bih uznemiren zato što najmoćnija zemlja alijanse u više navrata dovodi u pitanje američku posvećenost kolektivnoj odbrani", kazao je Kopčan.

Bonus video: