Na pomolu novo krvoproliće: Policiji odobrena upotreba bojeve municije

Stotine pristalica Muslimanskog bratstva upalo je u zgradu vlade u Kairu i zapalilo je
38 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 19:12h

Egipat je odobrio policiji korišćenje smrtonosne sile kako bi odbranili glavne državne institucije.

Stotine pristalica Muslimanskog bratstva upalo je u zgradu vlade u Kairu i zapalilo je, objavili su egipatski državni mediji, a prenosi britanski BBC.

Ova akcija je uslijedila pošto su bezbjednosne snage uništile protestne logore Muslimanskog bratstva, čije pristalice već nedjeljama protestuju tražeći da na vlast bude vraćen bivši predsjednik Mohamed Morsi, kojega je vojska svrgla u državnom udaru 3. jula.

Morsiju je danas produžen pritvor za 30 dana, objavili su egipatski državni mediji. On se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a optužen je da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bjekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. kada je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Jedan od srušenih protestnih kampova u Kairu

Muslimansko bratstvo, iz čijih redova je i Morsi, planira danas nove demonstracije u Kairu i Aleksandriji, u znak protesta zbog ubijanja demonstranata. Prelazna egipatska vlada uvela je vanredno stanje. SAD i još nekoliko zemalja osudile su operaciju egipatskih bezbjednosnih snaga, koju je turski premijer Redžep Tajip Erdogan opisao kao "veoma ozbiljan masakr".

Obama osudio nasilje u Egiptu i otkazao zajedničke manevre

Američki predsjednik Barak Obama u prvim javnim komentarima o najnovijem pogoršanju situacije u Egiptu najoštrije je osudio nasilje protiv stanovnika te zemlje i otkazao zajedničku vojnu vježbu, prenose svjetski mediji.

Obama je istakao da sila nije način da se prevaziđu političke razlike, prenosi britanski BBC. Američki predsjednik je takođe naveo da egipatska prelazna vlada treba da ukine vanredno stanje, javlja televizijska mreža CNN.

Vojna vježba "Brajt star" (The Bright Star) bila je decenijama okosnica vojnih odnosa Egipta i SAD, navodi agencija AP. Obama je prekinuo jednonedjeljni odmor kako bi se danas obratio povodom nasilja u Egiptu u kome je ubijeno 525 ljudi, prema egipatskoj vladi, dok je 3.717 povrijeđeno.

Državni sekretar SAD Džon Keri već je osudio sukobe između snaga prelazne vlade koju podržava vojska i pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija.

Prema pojedinim izvorima u pripremi je vanredni samit ministara spoljnjih poslova Evropske Unije na kojem bi se mogla donijeti odluka o ukidanju pomoći Egiptu.

Njemačka i Britanija pozvale su egipatske ambasadore u Londonu i Berlinu da objasne žestoke napade na pristalice Muslimanske Braće. Njemački ministar spoljnjih poslova Gido Vestervele ističe da se mora spriječiti dalja eskalacija aktuelnog sukoba.

UN povjerenik za ljudska prava, Navi Pilaj, ističe: "Žalimo zbog gubitka života i pozivamo egipatske vlasti da pronađu način kako bi se okončalo nasilje. Pozivam egipatske vlasti i snage bezbjednosti da djeluju maksimalno suzdržano.

Broj mrtvih i ranjenih, čak i prema vladinim podacima, ukazuje na veliku, čak ekstremnu, upotrebu sile protiv demonstranata. Egipatske snage bezbjednosti moraju da se potčine vladavini prava i da djeluju u skladu s poštivanjem ljudskih prava, uključujući pravo na okupljanje i slobodu govora. Napadi na vladine zgrade i religijske lokacije od strane demonstranata takođe ekstremno zabrinjavaju. Dalje, postoje informacije da su neki od protestanata naoružani. Protestanti moraju da učine sve kako bi njihova okupljanja bila mirna. Jučerašnji tragični događaji pokazuju do koje je opasne mjere Egipat polarizovan. Pozivam sve strane da se odmah krene s dijalogom i da se prestane s daljnjim nasiljem i govorom mržnje".

Ministarstvo zdravlja Egipta: U sukobima poginulo 525 ljudi

Egipatski zvaničnici iz sata u sat povećavaju broj poginulih u sukobima policije i pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, pa je prema podacima Ministarstva zdravlja 525 najnoviji broj žrtava.

To je najveći broj poginulih u jednom danu u novijoj istoriji Egipta.

Portparol egipatskog Ministarstva zdravlja Haled el-Hatib izjavio je agenciji AP da je u jučerašnjim sukobima povrijeđeno 3.717 ljudi.

Hatib je naveo da su 202 osobe poginule u u glavnom kampu Raba al-Adavija, gde su nedeljama bile pristalice Morsija.

U Egiptu je danas mirno pošto je sinoć, uprkos policijskom času bilo sporadičnih sukoba između bezbjednosnih snaga i pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Kairo (snimljeno sinoć iz vazduha)

Proglašavajući vanredno stanje, vršilac dužnosti predsjednika Egipta Adli Mansur naredio je Vojsci da pomogne policiji u uspostavljanju reda.

Pozivajući se na egipatsku državnu televiziju, CNN je javio da su sinoć Morsijeve pristalice napadale policijske stanice, bolnice i vladine zgrade.

Kako je objavljeno, dodatne snage su raspoređene na ulazima u Kairo i Gizu, a zbog sukoba danas su zatvorene banke i berza.

Vanredno stanje je na snazi od juče nakon što su dva protestna kampa u Kairu potpuno razbijena, dok je policijski čas na snazi od 19 časova do 6 ujutru po lokalnom vremenu.

Oba protestna kampa u Kairu su sada pod kontrolom policije, od kojih je jedan raščišćen sat vremena po stupanju na snagu policijskog časa, koji je uveden u većim gradovima, među kojima Kairu, Aleksandriji i Suezu.

Član privremene egipatske vlade Mohamed El Baradej je u srijedu podnio ostavku i u pismu upućenom predsjedniku Adli Mansuru naveo da mu je teško da preuzima odgovornost za odluke "sa kojima se ne slaže".

Međunarodna zajednica oštro je osudila nasilje nad demonstrantima.

Oland : Učiniti sve da se izbjegne rat

Francuski predsjednik Fransoa Oland saopštio je da se mora učiniti sve da se izbjegne građanski rat u Egiptu. Oland je zatražio ukidanje vanrednog stanja i oslobađanje zatvorenika. Posle rasturanja demonstranata, koje je dovelo do pogibije više od 500 ljudi to bi, smatra Oland, bio "prvi korak ka obnovi dijaloga", prenose agencije.Šef francuske države je pozvao egipatskog ambasadora da prenese veliku zabrinutost Francuske zbog tragičnih događaja, navedeno je u saopštenju iz Olandovog kabineta u kome se dodaje da se Francuska zalaže za pronalaženje političkog rješenja i da poziva na što pre moguće održavanje izbora. Oland je pozvao egipatskog ambasadora na sastanak u četvrtak, saopštili su izvori iz Predsjedništva.

Galerija

Bonus video: