Njujork: Policijsko zaustavljanje i pretres bez osnova - neustavni

"Čitava generacija Njujorčana... odrasla je s navikom da policiju doživljava ne kao zaštitnike... već kao instituciju koje se treba plašiti"
2 komentar(a)
Policija, Foto: Shutterstock.com
Policija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.08.2013. 10:18h

Njujorška policija je prekršila prava desetina hiljada ljudi, namjerno diskrimišući rasne manjine kontroverznom politikom "zaustavljanja i pretresa", zaključio je federalni sud, prenosi Glas Amerike.

Sudija Šira Šajndlin donijela je presudu da je ta taktika njujorške policije u borbi protiv kriminala narušila ustavno pravo manjina prilikom odlučivanja koga će policajci zaustaviti da bi ga ispitali ili pretresli, ako sumnjaju da nosi oružje ili narkotike.

Odluka sudije Šajndlin proistekla je iz zajedničke tužbe koju su aktivisti za građanska prava podnijeli protiv njujorške policije

Odluka sudije Šajndlin proistekla je iz zajedničke tužbe koju su aktivisti za građanska prava podnijeli protiv njujorške policije.

"Čitava generacija Njujorčana, posebno u crnačkim i latinoameričkim zajednicama širom grada, odrasla je s navikom da policiju doživljava ne kao zaštitnike, ne kao partnere u čuvanju bezbjednosti, već kao instituciju koje se treba plašiti.

To nikada nije smjelo da se dogodi. To ne treba da se događa danas", rekla je Prisila Gonzales, aktivistkinja za građanska prava.

Ona je izrazila zadovoljstvo odlukom suda, rekavši da je "pravda pobijedila u ovom slučaju".

Policija je na osnovu takve svoje politike proteklih deset godina zaustavila pet miliona građana.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg kaže da je mogućnost da će ih policija zaustaviti važan faktor koji neke ljude odvraća od zločina.

"Mi samo odlazimo tamo gdje je prijavljen neki zločin. Policija pretresa samo one koji su na licu mjesta, a odgovaraju opisu počinioca, ili ukoliko policajci uoče nešto sumnjivo.

Takođe mislimo da to vjerovatno odvraća mlade ljude od nošenja oružja, jer znaju da, ako se zateknemo u četvrti gdje je počinjen zločin, a oni odgovaraju opisu počinioca, mogu da budu zaustavljeni, što znači da neće ni htjeti da nose pištolj", rekao je on.

Blumberg je ocijenio da je odluka sudije Šajndlin "opasna" i dodao da će grad uložiti žalbu na njenu presudu.

Bonus video: