Peticija Komitetu: Skinite ljagu zbog Obame, dajte Meningu Nobela

Mening je ranije ovog mjeseca osuđen zbog odavanja vojnih i državnih tajni Vikiliksu i čeka izricanje presude
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2013. 17:06h

Jedna američka organizacija za zaštitu ljudskih prava prikupila je više od 100.000 potpisa zahtijevajući da Nobelovu nagradu za mir dobije Bredli Mening.

Iz organizacije Ruts Ekšn Grup kažu da bi norveški Komitet za dodjelu Nobelove nagrade tako mogao da popravi svoju reputaciju, koja je srozana nakon odluke da predsjedniku SAD Baraku Obami dodijeli istu nagradu poslije svega nekoliko mjeseci na funkciji.

"Nad Nobelovim komitetom se nadvio oblak i u ovom trenutku je Bredli Mening potrebniji njima, nego oni njemu", rekao je Norman Solomon osnivač ove nevladine grupe, pripremajući se da preda norveškom Komitetu peticiju na pet hiljada strana.

Mening je ranije ovog mjeseca osuđen zbog odavanja vojnih i državnih tajni Vikiliksu i čeka izricanje presude, uz mogućnost da dobije 90 godina zatvora.

Norman Solomon

Solomon, s druge strane tvrdi, da je upravo otkrivanje podataka koje je Mening dostavio skratilo vojni boravak SAD u Iraku.

Iz Norveške odgovaraju da dodjela Nobelove nagrade za mir nije takmičenje u popularnosti i dodaju da broj potpisa neće ni pomoći ni odmoći pri odlučivanju o Meningu.

"Odluka će biti donijeta na osnovu zasluga, baziranih na principima koje je postavio Alfred Nobel. Nije neoubičajeno da dobijamo veliku dokumentaciju kojom se podržava određeni kandidat, ali to nema uticaja na Komitet prilikom donošenja odluke", rekao je direktor za istraživanje Komiteta Asle Toje.

Ko će biti dobitnik ovogodišnje Nobelobe nagrade za mir biće poznato 11. oktobra.

Ukupno je 259 pojedinaca ili grupa nominovano za ovu prestižnu nagradu, među kojima su pored Meninga i Malala Jusufzai, pakistanska djevojčica koju su talibani pokušali da ubiju zbog zalaganja za školovanje žena, kao i predsjednici Kolumbije i Mjanmara.

Galerija

Bonus video: