Sukob dva krila Al-Kaide u Siriji

Sukobi unutar ove terorističke mreže započeli su kada je Al Bagdadi objavio formiranje jedinstvene organizacije koja bi obuhvatala Irak i Siriju, naravno, pod njegovim vođstvom
7 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2013. 20:04h

Uprkos velikim naporima njihovog zajedničkog vođstva, tenzije između dva ogranka Al-Kaide u Siriji sve više rastu, libanski list "Al-Akhbar" ističe da je već počeo "unutrašnji rat". S jedne strane imamo organizaciju Islamska Država Irak i Sirija (ISIS), koju predvodi Abu Bakr al-Bagdadi, dok je s druge strane Al-Nusra Front, na čijem čelu se nalazi Abu Mohammed al-Golani.

Bagdadi (poznat i kao Abu Dua) vođa je Al-Kaide u Iraku od 2010. i od tada je jedan od najtraženijih članova Al-Kaide. SAD za informacije koje bi vodile do njegovog hvatanja, živog ili mrtvog, nude 10 miliona dolara, više se nudi samo za prvog čovjeka Al Kaide, Ajmana al-Zavahirija (25 miliona dolara).

Abu Mohamed al-Golani je vođa Al-Nusra Fronta. Malo se o njemu zna. Ime pod kojim se predstavlja sugeriše da dolazi sa Golanske Visoravni. Nije poznato koje je nacionalnosti. Izrazio je svoju odanost Zavahiriju, ali još uvijek nije poznato hoće li se Al-Nusra Front ujediniti s Al-Kaidom u Iraku, tj. u organizaciju Islamska Država Irak i Sirija (ISIS). Jedna frakcija Al-Nusra Fronta odlučila je da krenuti tim putem pa se sada nazivaju ISIL (Islamska Država Iraka i Levanta).

Sukobi unutar ove terorističke mreže započeli su kada je Bagdadi objavio formiranje jedinstvene organizacije koja bi obuhvatala Irak i Siriju, naravno, pod njegovim vođstvom. S druge strane Golani, koji je poslat u Siriju upravo od strane ISIS-a nakon što su u zemlji izbili sukobi, odbija da prihvati Bagdadijev plan i ističe da se Bagdadi po tom pitanju uopšte nije savjetovao s vođstvom Al-Kaide. Golani navodi da je ovo "loš potez u pogrešno vrijeme".

Uskoro se povodom ovog unutarašnjeg konflikta oglasio i šef Al-Kaide, Ajman al-Zavahiri, koji je preuzeo vođstvo nakon eliminacije Osame Bin Ladena. Njegovu poruku 9. juna je emitovala je katarska televizija Al-Jazeera. U toj poruci Zavahiri naređuje grupama da odlože pitanje integracije do daljnjeg, proziva obojicu vođa za greške koje su dovele do unutrašnjeg sukoba.

Najnoviji video snimci napada na vojnu vazdušnu bazu Minakh sjeverno od Alepa prikazuju upotrebu bombaša samoubica u napadu. Za ove napade odgovornost su preuzeli ISIS. Kako prenosi libanski list "Al-Akhbar", ovaj potez sugeriše da je Bagdadi odlučio da ignoriše Zavahirijeva naređenja i da nastavlja s planom stvaranja jedinstvene džihadističke organizacije na teritoriju Iraka i Sirije.

Uprkos tenzijama, još uvijek nije došlo do oružanih sukoba između ISIS-a i Al-Nusra Fronta. Dvije organizacije često se bore zajedno protiv sirijske vojske i zapravo dominiraju na strani "opozicije", dok je FSA(Slobodna Sirijska vojska) već neko vrijeme nalazi u drugom planu kada je ratovanje u pitanju. Za ISIS se ističe da dominiraju na sjeveru zemlje, dok je Al-Nusra Front daleko snažnija na jugu Sirije.

Međutim, džihadistički izvori sugerišu da je borba za prevlast između ove dvije organizacije već započela. Brojni šeici i islamističke brigade otvoreno su izrazili svoju lojalnost Bagdadiju. To je zatim dovelo do toga da pojedine grupe (manji broj) svoju lojalnost izjave Golaniju.

Isti izvori ističu da je zbog ove situacije ponovo intervenisao Zavahiri koji je ovog puta poslao pismo Golaniju tražeći od njega da raspusti svoju organizaciju, Al-Nusra Front, i da se spoji s Bagdadijevom ISIS, ali se to još uvijek nije dogodilo.

Portparol ISIS-a, Abu Muhamed al-'Adnani, bio je još direktniji od Bagdadija pa istakao da su Al-Nusra Front "pobunjeni dezerteri". Poznavaoci situacije ističu da ISIS nastoji da eliminiše i apsorbuje svu konkurenciju na terenu. Sukob između ogranaka Al-Kaide u Siriji još nije eskalirao do tačke otvorenog oružanog sukoba, ali uskoro bi se i to moglo desiti.

Prema zadnjim informacijama ISIS ostvaruje veći učinak na terenu - oni su ti koji su uspjeli da protjeraju sirijsku vojsku iz baze Minakh sjeverno od Alepa, oni ovih dana sprovode haos u naseljima oko Latakije, Asadovog rodnog kraja na jugu Sirije.

Jedna stvar je sigurna - glavnu borbenu snagu na strani opozicije danas imaju ogranci Al-Kaide i brojne džihadističke grupe koje su odane direktno njima. Hoće li na kraju ISIS u svoje redove "usisati" Al-Nusra Front, za sirijski sukob nije pretjerano značajno. Ono što je značajno je činjenica da sirijska vojska već duže vrijeme ratuje protiv predstavnika međunarodnog terorizma i da Zapadne sile, SAD i EU, svojom političkom, finansijskom, oružanom i svakom drugom podrškom direktno pomažu one organizacije za koje su godinama govorili da su najveća prijetnja svjetskom miru i sigurnosti.

Galerija

Bonus video: