Obama: Edvard Snouden nije patriota

Obama je optužio Rusiju za „nazadno“ razmišljanje, nakon njene odluke da odobri azil zviždaču
13 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 09:11h

Predsjednik Barak Obama je objavio juče plan za ograničavanje američkih programa nadzora, koji su se našli na meti kritika pošto ih je objelodanio bivši saradnik špijunske agencije, rekavši da SAD „mogu i moraju biti transparentnije“.

„Imajući u vidu istoriju zloupotreba od strane vlada, razumljivo je postavljanje pitanja o nadzoru, posebno dok tehnologija mijenja svaki aspekt našeg života,“ rekao je Obama na konferenciji za medije u Bijeloj kući.

Rekavši da je važno uspostaviti ravnotežu između bezbjednosti i građanskih prava, Obama je najavio korake za poboljšanje kontrole nadzora i vraćanja povjerenja javnosti u vladine programe.

„Za mene kao predsjednika nije dovoljno da ja imam povjerenje u ove programe. I američki narod mora imati povjerenja u njih.“

Obama je predložio izmjene odredbi Patriotskog akta koje se odnose na prikupljanje telefonskih podataka. Takođe je pozvao da se ovlasti advokat koji će osporavati odluke tajnog državnog suda za nadzor.

Uprkos objavi, Obamina administracija želi da vrati u SAD Edvarda Snoudena, koji je medijima proslijedio detalje o tajnim programima nadzora, kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu.

Predsjednik je takođe optužio Rusiju za „nazadno“ razmišljanje, nakon njene odluke da odobri azil zviždaču.

Iako je umanjio značaj navoda o ozbiljnom diplomatskom sporu sa Moskvom, Obama je kazao da ima više antiameričke retorike od kada se Vladimir Putin vratio na funkciju predsjednika.

Bijela kuća je ove nedjelje otkazala planirani samit Obame i Putina sljedećeg mjeseca u Moskvi.

Na pitanje novinara o Snoudenu, Obama je odgovorio: „Ne, mislim da gospodin Snouden nije patriota.“

Galerija

Bonus video: