Libanske vlasti: Činimo sve da pronađemo otmičare turskih pilota

"Otmica se dogodila u 3.00 časova kada je napadnut autobus u kome se nalazilo nekoliko zaposlenih u kompaniji Turkiš erlajns"
0 komentar(a)
Snoudenov avion, Foto: Reuters
Snoudenov avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2013. 10:12h

Ministar unutrašnjih poslova Libana Mervan Serbil izjavio je za agenciju Anadolija da su vlasti te zemlje iznenađene jutrošnjom otmicom turskih pilota na putu prema međunarodnom aerodromu Refik el-Hariri u Bejrutu.

“Ova otmica je nešto što nismo očekivali, i nismo imali nikavih obavještajnih saznanja o tome”, rekao je Serbil.

Dodao je da su pokrenute sve aktivnosti kako bi se saznao identitet otmičara i saznalo mjesto gdje se nalaze oteti turski piloti.

Naoružani napadači kidnapovali su dva pilota turske aviokompanije Turkish Airlinesa koji se bili na putu prema hotelu u Bejrutu, a turske vlasti zatražile su od libanskih zvaničnika da hitno poduzmu mjere u cilju pronalaska i oslobađanja pilota.

U navadenoj otmici oteti su pilot Murat Akpinar i njegov zamjenik Murat Agca.

Otmica se dogodila u 03.00 sata kada je presretnut autobus u kome se nalazilo nekoliko zaposlenih u kompaniji Turkish Airlinesa koji su sa aerodroma išli u hotel gdje su trebali odsjesti.

Prema posljednjim podacima, napadači su kidnapovali dva putnika, pilota i kopilota.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Turske Selčuk Unal je kazao da turske vlasti traže hitno oslobađanje otetih u Bejrutu, odnoso da su alarmirane sve nadležne institucije u Libanu u cilju pronalaska i oslobađanja pilota.

Jedan izvor iz Libana navodi da su u otmici učestvovala četiri muškarca, kao i da je sedam ostalih putnika autobusa pošteđeno.

Prema navodima turskih zvaničnika, još uvijek nije poznat identitet otmičara.

Bonus video: