Mandela već dva mjeseca u bolnici

Njegova bivša supruga Vini Madikizela-Mandela rekla da on "sada normalno diše" i da su ljekari uspjeli da mu zaustave razvoj infekcije, ali da mu i dalje "izvlače tečnost iz pluća"
3 komentar(a)
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2013. 18:32h

Danas se navršava dva mjeseca otkako se teško bolestan bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela (95) nalazi u bolnici, u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Njegovi sunarodnici se i dalje mole za Mandelu, ikonu borbe protiv aparthejda.

Mandela je 8. juna primljen u bolnicu u Pretoriji sa ponovljenom plućnom infekcijom, a u protekla dva mjeseca je njegova zemlja, u kojoj ovaj dobitnik Nobelove nagrade za mir važi za živog sveca, ozbiljno strjepjela za njegov život, navodi AFP.

Njegova bivša supruga Vini Madikizela-Mandela rekla je "Skaj njuzu", u intervjuu koji je danas emitovan, da on "sada normalno diše" i da su ljekari uspjeli da mu zaustave razvoj infekcije, ali da mu i dalje "izvlače tečnost iz pluća".

Danas se veliki broj ljudi okupio ispred bolničke kapije, koja je oblijepljena posterima, ručno slikanim znakovima i porukama kojima se Mandeli upućuju najljepše želje.

U blizini je parkiran čitav niz bijelih kamioneta, među kojima se neki tu nalaze već 62 dana, još otkako se Mandela razbolio.

Sinoć su crkveni poglavari čitali molitve ispred bolnice, pozivajući Južnoafrikance na jedinstvo.

Mandela je svoj 95. rođendan proslavio 18. jula sa porodicom okupljenom oko njegove bolničke postelje.

Bonus video: