SAD: Bivši psihijatar priznao trinaest ubistava

Kao razlog ubistava je naveo pokušaj da zaustavi rat, koji je nazvao ratom Amerike protiv islama
1 komentar(a)
Nidal Hasan, Foto: Beta/AP
Nidal Hasan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2013. 12:44h

U Teksasu je počelo suđenje bivšem američkom vojnom psihijatru Nidalu Hasanu, optuženom za ubistva 13 vojnika i 32 ubistva u pokušaju.

Hasan, koji se zastupa sam pred porotom od 13 vojnih oficira, u uvodnoj riječi priznao je da je počinio ubistva u novembru 2009. u vojnoj bazi Fort Hud, prenosi Al Džazira.

Kao razlog ubistava je naveo pokušaj da zaustavi rat, koji je nazvao ratom Amerike protiv islama.

"Svjedoci će reći da je rat ružna stvar. Smrt, destrukciju i uništenje osjećaju obje strane, prijatelji i neprijatelji. Dokazi na ovom suđenju pokazaće samo jednu stranu. Ja sam bio na pogrešnoj strani, ali sam promijenio stranu", rekao je Hasan u dvominutnom izlaganju.

Bivši vojni psihijatar dva puta je otpuštao advokate i planira pozvati dva svjedoka odbrane.

Reporter Al Džazire Rob Rejnolds javio je iz Fort Huda da vojska ubistva ne naziva terorizmom, već "smrtonosnim incidentom na radnom mjestu".

Svjedoci kažu da se napad desio u zgradi gdje su stotine nenaoružanih vojnika, od kojih su se neki spremali za odlazak u Avganistan, čekale u redu za medicinske preglede.

Hasanu je odbijena ponuda da se izjasni krivim u zamjenu za oslobađanje od moguće presude na smrtnu kaznu.

Nijedan američki vojnik kojem je izrečena smrtna kazna nije pogubljen od 1961. godine.

Ukoliko Hasan bude osuđen, te mu bude izrečena smrtna kazna, žalbeni proces mogao bi trajati godinama, čak i decenijama.

Bonus video: