Argentina i dalje insistira na Foklandskim ostrvima

Fernandesova je izjavila kako Argentina "jednostavno želi da bude primjenjena rezolucija UN", aludiraući na rezoluciju 2065 iz 1965. godine
1 komentar(a)
Kristina Fernandes de Kirhner i Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Kristina Fernandes de Kirhner i Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2013. 08:08h

Argentinska predsjednica Kristina Fernandes de Kirhner obnovila je danas u UN zahteve svoje zemlje za suverenitetom nad Foklandskim ostrvima.

Govoreći na sastanku Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, argentinska predsjednica je pozvala Britaniju na pregovore oko budućnosti foklandskog arhipelaga, izvještava BBC.

Fernandesova je izjavila kako Argentina "jednostavno želi da bude primjenjena rezolucija UN", aludiraući na rezoluciju 2065 iz 1965. godine, kojom je na obje strane (Argentinu i Britaniju) apelovano da pregovaraju.

Argentina je postala nestalna članica Savjeta bezbjednosti u januaru, na period od dvije godine, a ovog mjeseca je preuzela i predsjedavanje tim tijelom. Argentinska predsjednica je povodom toga pozvana da predsjedava današnjim sastankom.

Mada insistira da s pravne tačke gledišta Foklandska ostrva pripadaju Argentini, Fernandesova poziva na uzdržanost obje strana, budući da se radi o kontroverznom pitanju.

"Moramo da pronađemo konsenzus i da očuvamo mir", napominje argentinska predsjednica.

Britanija i Argentina su 1982. bile u dvomjesečnom ratu oko Foklandskih ostrva iz kojeg su Britanci izašli kao pobjednici. U tom ratu je poginulo 255 Britanaca i 650 Argentinaca.

Na referendumu marta ove godine velika većina stanovnika Foklandskih ostrva se izjasnila da želi da ostane u Britaniji.

Bonus video: