Sirijski predsjednik obećao da će "smožditi pobunjenike"

Sirijski predsjednik je obećao da će "smožditi pobunjenike" koji pokušavajui da ga svrgnu, istakavši da se Sirija nalazi između dva izbora - "države zakona ili države kojom vladaju lopovi i banditi"
12 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 08:50h

"Nikakvo rješenje ne može biti postignuto s terorizmom, izuzev zadavanja udarca gvozdenom pjesnicom", rekao je sinoć Asad, a prenijela sirijska državna televizija.

Sirijski predsjednik je obećao da će "smožditi pobunjenike" koji pokušavajui da ga svrgnu, istakavši da se Sirija nalazi između dva izbora - države zakona ili države kojom vladaju lopovi i banditi.

Asad je govorio za vrijeme tradicionalne ramazanske večere iftar kojoj je prisustvovao sa vladinim zvaničnicima, vjerskim predstavnicima, članovima sindikata i političkih partija, prenijela je agencija AFP, pozivajući se na sirijsku državnu agenciju SANA.

To je bilo drugo javno pojavljivanje Asada tokom ove sedmice, nakon što je u četvrtak posjetio sirijske trupe u predgrađu Damaska Daradža na proslavi Dana armije.

"S terorizmom se ne može obračunati politički, već ga treba udariti gvozdenom pesnicom", rekao je Asad.

Asadove trupe su u posljednja dva mjeseca ostvarile pobjede, uglavnom u blizini glavnog grada Damaska i u strateškoj centralnoj provinciji Homs koja povezuje Damask sa Asadovim uporištima na sirijskoj obali.

Sirijski predsjednik je rekao da je njegova armija, koja je formirana za borbu u konvencijalnom ratu protiv njenog glavnog neprijatelja Izraela, bila u stanju da se prilagodi gerilskom ratu sa kojim se suočava.

On je kritikovao države Persijskog zaliva koje, kako je rekao, zahtijevaju demokratiju u Siriji uprkos kršenju ljudskih prava u "njihovom dvorištu".

"Nihovi politički sistemi pripadaju srednjem vijeku gdje ne postoje ni parlamenti ni izbori", rekao je Asad.

Saudijska Arabija i Katar su među najvećim saveznicima sirijske opozicije, podsjetio je AFP.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u građanskom ratu u Siriji, koji je izbio u martu 2011, do sada je poginulo više od 100.000 ljudi.

Sirijska vlada za nerede u zemlji okrivljuje "terorističke grupacije" koje dobijaju podršku iz inostranstva.

Žestoke borbe u planinama Jabal Akrad, ekstremisti napadaju alavitska naselja

Opozicioni izvori ističu da je najmanje 30 osoba poginulo za vrijeme jučerašnjeg sukoba između pobunjenika i sirijske vojske na prostoru planinskog lanca Jabal Akrad koji gleda prema Mediteranu. Video snimci otkrivaju da se na strani opozicije bore islamističke brigade povezane s Al-Kaidom, prenosi Rojters.

Izvor iz Latakije ističe da su borbe počele u zoru nakon što su ekstremisti, bazirani u gradu Salma, pokrenuli napad na 10 alavitskih sela u regionu. Ubrzo je sirijska vojska uzvratila vazdušnim napadima na Salmu.

Nešto južnije, u Homsu, i dalje traju sukobi između vojske i pobunjenika. Informacije govore da vojska pokreće artiljerijske napade protiv zadnjih pobunjeničkih utvrđenja u gradu, nedjelju dana nakon preuzimanja kontrole nad gradskom četvrti Kaldija.

Pobunjenici ističu da im što brže treba "vojna podrška" i navode da sirijskoj vojsci pomažu Iran i vojne jedinice Hezbolaha.

Galerija

Bonus video: