SAD zatvorile 25 ambasada u strahu od napada Al Kaide

Između ostalih, zatvorene su ambasade u Iraku, Alžiru, Jordanu, Izraelu, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Avganistanu, Kuvajtu i Libiji
12 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.08.2013. 14:55h

Sjedinjene Americke Države su danas naložile zatvaranje najmanje 25 ambasada i konzulata širom muslimanskog svijeta i u okolnim zemljama, nakon prijetnji Al Kaide da će izvesti terorističke napade.

Između ostalih, zatvorene su ambasade u Iraku, Alžiru, Jordanu, Izraelu, Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Avganistanu, Kuvajtu i Libiji, prenio je AFP.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka su, takođe, danas zatvorile ambasade u Jemenu, najmanje na dva dana, poslije američkog upozorenja da postoje indicije da se ogranak Al Kaide u Jemenu i Saudijskoj Arabiji sprema da izvrši teroristički napad.

Jemen je pojačao bezbjednost oko zapadnih ambasada, a specijalne snage sa oklopnim transporterima postavljene su ispred američke ambasade u Sani, glavnom gradu Jemena, i diplomatskih predstavništava Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Policijski i vojni kontrolni punktovi postavljeni su na svim glavnim ulicama oko jemenske prijestonice, naročito onim koje vode do zapadnih ambasada, javlja AFP.

Bijela kuća je saopštila u međuvremenu da je sinoć održan sastanak savjetnice za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs sa članovima savjeta, među kojima su bili i državni sekretar Džon Keri i odbrane Čak Hejgel, "na kome je razmotrena situacija i mjere koje bi mogle da budu preduzete".

Sastanku su prisustvovali i sekretarka za državnu bezbjednost Dženet Napolitano, kao i direktori CIA, FBI i Nacionalne bezbjednosne agencije, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednik SAD Barak Obama nije prisustvovao sastanku, ali je kasnije upućen u njegove detalje.

"Predsjednik je početkom ove nedjelje dao instrukcije timu za nacionalnu bezbjednost da preduzme odgovarajuće mjere da zaštiti američki narod od potencijalne prijetnje na Arabijskom poluostrvu ili koja potiče odatle", saopštila je Bijela kuća.

Vašington je u petak upozorio svoje građane da ne putuju na Bliski istok ili sjever Afrike zato što postoji plan Al Kaide da u avgustu na tom području izvrši napad na američke interese.

Bonus video: