Stros-Kan: Zbogom, politiko

Stros-Kan koji je bio potencijalni kandidat za predsjednika Francuske, 2011. podnio je ostavku u MMF-u pošto ga je sobarica u njujorškom hotelu optužila za pokušaj silovanja
1 komentar(a)
Dominik Stros-Kan, Foto: Reuters
Dominik Stros-Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2013. 09:14h

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan izjavio je danas da je njegovo bavljenje politikom "prošlost" i da želi ubuduće da se posveti novom pozivu savjetnika vlada i kompanija.

"Politika za mene je prošlost", rekao je Stros-Kan u intervjuu za televiziju Rasija 24 i agenciju Itar-Tas, gdje je odgovarao na pitanja o njegovom hapšenju u Njujorku 2011. u vezi seksualne afere i njegovim tadašnjim predsjedničkim ambicijama.

Mediji u Srbiji prenijeli su juče da je vlada te zemlje u pregovorima sa Stros-Kanom da bude njen savjetnik, ali to su izvori oko njega demantovali

Stros-Kan je rekao da danas radi kao savjetnik vlada i velikih kompanija u mnogim zemljama i u svim krajevima svijeta, u Rusiji, Africi, Latinskoj Americi.

"Pokušavam najbolje što mogu da ispunim svoju ulogu i da dam najbolje moguće savjete", rekao je Dominik Stros-Kan.

On je imenovan u julu za člana nadzornog odbora dvije finansijske institucije koje su u većinskom vlasništvu Rusije - Ruski fond za direktne investicije (RDIF) i Ruska banka za razvoj regiona (BRDR) koju kontroliše naftna kompanija Rosnjeft.

Mediji u Srbiji prenijeli su juče da je vlada te zemlje u pregovorima sa Stros-Kanom da bude njen savjetnik, ali to su izvori oko njega demantovali.

Stros-Kan koji je bio potencijalni kandidat socijalista za predsjednika Francuske, 2011. godine podnio je ostavku na mjesto šefa MMF-a pošto ga je sobarica u njujorškom hotelu optužila za pokušaj silovanja. On je kasnije oslobođen tih optužbi.

Francuski tužioci su prije nekoliko dana saopštili da će Stros-Kan biti izveden pred sud po optužbama za podvođenje, zbog učešća u navodnom krugu prostitucije u hotelu u Lilu.

Stros-Kan je priznao da je prisustvovao seksualnim zabavama, ali je rekao da nije znao da su neke od žena na tim zabavama bile plaćene prostitutke.

Bonus video: