Obama predlaže korporacijama: Otvorite nova radna mjesta, snizićemo porez

Sudbina onoga što je predložio američki predsjednik vrlo je neizvjesna uzevši u obzir duboke razlike u stvavovima demokrata i republikanaca
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.07.2013. 10:42h

Predsjednik SAD Barak Obama želi da snizi poresku stopu za biznis, ali traži ukidanje aktuelnih olakšica za firme i taksu na zarade koje se čuvaju na of-šor računima, prenosi Glas Amerike.

Obama je, kako navodi Glas Amerike, ponudio da snizi poresku stopu za korporacije, u zamjenu za nove programe otvaranja radnih mjesta, ali je sudbina tog prijedloga u Vašingtonu vrlo neizvjesna s obzirom na duboke razlike u stvavovima demokrata i republikanaca.

SAD imaju jednu od najviših poreskih stopa za biznis na svijetu, a, Obama je u govoru u velikom distributivnom centru kompanije Amazon u Tenesiju, predložio da se ona snizi sa 35 na 28 odsto, a čak na 25 odsto za firme koje se bave proizvodnjom.

Obama je u zamjenu zatražio da se ukine veliki broj aktuelnih poreskih olakšica za korporacije, uključujući i uvođenje takse na korporativne zarade koje se drže na of-šor računima, a da se taj novac iskoristi za otvaranje radnih mjesta i zapošljavanje radnika koji bi popravljali zastarele puteve i mostove u SAD i drugu infrastrukturu.

Bonus video: