Irak: U seriji eksplozija 70 stradalih

Eksplozije su se uglavnom desile u četvrtima iračke prijestonice u kojima je većinsko šiitsko stanovništvo, dok je jedan automobil eksplodirao u južnoj četvrti Mahmudiji
0 komentar(a)
Irak, Foto: Beta/AP
Irak, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.07.2013. 17:31h

Najmanje 70 osoba je poginulo, a 226 je povrijeđeno u 17 eksplozija automobila bombi koje su jutros potresle sedam različitih djelova Bagdada i njegove okoline.

Kako je prenijela agencija ANSA, od najmanje 17 eksplozija, 12 se desilo u Bagdadu. Napadi su bili usmjereni na mjesta i gradove na jugu Iraka gdje pretežno žive šiiti, kao i na šiitske djelove Bagdada, prenio je Rojters.

Eksplozije su se uglavnom desile u četvrtima iračke prijestonice u kojima je većinsko šiitsko stanovništvo, dok je jedan automobil eksplodirao u južnoj četvrti Mahmudiji. Napadi su bili usklađeni i izvedeni su na prometnim ulicama i pijacama punim ljudi.

U mjestu Kut, jugoistočno od Bagdada, eksplodirala su dva automobila u blizini autobuskog stajališta, a bolnički izvori su saopštili da je u tom napadu najmanje 10 ljudi poginulo, a 35 ranjeno, prenosi Rojters.

Eksplozije su odjekivale širom Bagdada - u četvrtima Sadr, Habibiji, Huriji, Baji, Uru, Šurtu, Kadmiji i Risali. Napadi su izvršeni i u luci Basra.

Više od 810 ljudi, sa najnovijim napadima u iračkom glavnom gradu, ubijeno je u nasilju od početka jula širom zemlje, a bilans žrtava od početka godine dostigao je 4.000.

Irak godinama unazad razjedaju napadi ekstremista, a analitičari smatraju da je rastuće nezadovoljstvo među sunitskom manjinom, na koje vlada nije uspela pravovremeno da odgovori, još više doprinijelo eskalaciji nasilja u ovoj godini.

Bonus video: