Medijski rat arapskog svijeta

Razlike među njima prvi put su počele da se ispoljavaju tokom Arapskog proljeća 2011. kada su ti televizijski kanali pružili Saudijcima i Kataru izglede za pokrivanje tih događaja
3 komentar(a)
Al džazira, Foto: Chicagonow.com
Al džazira, Foto: Chicagonow.com
Ažurirano: 29.07.2013. 18:28h

Svrgavanje egipatskog predsjedniika Morsija podstaklo je medijski rat između arapskih rivalskih medijskih kuća - Al Arabije i Al Džazire.

Razlike među njima prvi put su počele da se ispoljavaju tokom Arapskog proljeća 2011. kada su ti televizijski kanali pružili Saudijcima i Kataru izglede za pokrivanje tih događaja, naveli su analitičari.

Arapsko proljeće je "dovelo do polarizacije u arapskim medijima", rekao je saudijski analitičar Abdulah al Šamri.

"Oba kanala su počela da vode više računa o stavovima svojih finansijera, nego o nuđenju profesionalnog i objektivnog izvještavanja", predočio je Šamri i dodao da oba kanala "gube svoj kredibilitet", s obzirom na rivale, kao što su Frans 24 i Skaj njuz Arabija.

Al Arabija je pozdravljala egipatsku "drugu revoluciju", ali je većina gostiju na Al Džaziri Morsijevo svrgavanje opisivala kao "vojni udar protiv legitimiteta"

Analitičari koji se pojavljuju na Al Džaziri i Al Arabiji pažljivo se odabiraju kako bi podržali stavove tih kanala, tvrdi Šamri.

Al Džazira, koju finansira naftom bogati Katar, osnovana je 1996 i pokrenula je revoluciju na arapskoj medijskoj sceni koja je decenijama bila ograničena na medije pod državnom kontrolom, dok je Al Arabija u vlasništvu saudijskog biznismena Valeda aI Brahima, koji ima tijesne veze sa vladarskom porodicom Al Saud.

Odnosi su bili zategnuti između Saudijske Arabije i novih vlasti u Egiptu i Tunisu, kojima je dominirao pokret Muslimanska braća, dok je Katar snažno podržavao islamiste u njihovom uzdizanju na vlast.

između te dvije medijske kuće bio je najočigledniji pri njihovom pokrivanju previranja u Egiptu poslije prošlomjesečnih uličnih protesta, nakon kojih je uslijedilo svrgavanje predsjednika Morsija, bliskog Muslimanskoj braći, prenio je AFP.

"Al Džazira i Al Arabija su pokrivale te događaje u Egiptu na dva dijametralno suprotna načina", rekao je Mohamed el Oifi, stručnjak za arapske medije na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

Dok je Al Arabija uživo emitovala snimke protesta protiv Morsija na kairskom Trgu Tahrir, Al Džazira je objavljivala događaje sa protesta demonstranata protiv Morsija sa drugog trga u egipatskoj prestonici.

Al Arabija je pozdravljala egipatsku "drugu revoluciju", ali je većina gostiju na Al Džaziri Morsijevo svrgavanje opisivala kao "vojni udar protiv legitimiteta".

Prema mišljenju Oifija, pozicija Al Arabije predstavlja "očigledan odraz" stava koji je zauzela Saudijska Arabija, čiji je kralj Abdulah bio prvi strani lider koji je čestitao egipatskom privremenom predsjedniku Adli Mansuru, samo nekoliko sati nakon što je postavljen na mjesto Morsija.

Al Džazira je, međutim, "zauzela neprijateljskiju poziciju prema događajima od 30. juna, dok je Katar manje-više prihvatio pad Morsija", ocijenio je Oifi.

Kada su ispred sjedišta Republikanske straže u Kairu 8. jula ubijena 53 čoveka, većinom Morsijeve pristalice, Al Arabija je ignorisala verziju tog incidenta koju su dala Muslimanska braća i prenosila je saopštenja armije.

Al Džazira je, pak, prenosila prizore iz bolnice koji su prikazivali poginule i ranjene Morsijeve pristalice i uživo prenosila konferenciju za novinare Muslimanske braće.

Ranije ovog mjeseca je navodno sedam zaposlenih u Al Džaziri dalo otkaze zbog nesuglasica sa uređivačkom politikom tog kanala ili zbog prijetnji smrću koje su primili.

Bonus video: