Jemenska prijestonica bi mogla ostati bez vode - zbog opojne trave

Na uzgajanje kata, umjereno opojne biljke koja oslobađa stimulans kada se žvaće, godišnje ode 40 odsto vode koja se potroši u Sani
182 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 07:05h

Za nešto više od deset godina, Sana u Jemenu bi mogla postati prva svjetska prijestonica koja je ostala bez vode. Loša uprava i nevođenje računa o životnoj sredini donekle su krivci za presušivanje česama u gradu. Međutim, postoji jedan krivac koji izaziva veće iznenađenje: nacionalna zavisnost od biljke kat, narkotika za čije je uzgajanje potrebno nevjerovatno mnogo vode.

Ako se ovakav trend nastavi, 4,2 miliona stanovnika, koliko se procjenjuje da će u gradu živjeti do 2025, postaće izbjeglice zbog vode jer će biti primorani da napuštaju svoj sušni zavičaj i odlaze u krajeve koji su manje bezvodni. Pripremajući se za taj scenario, pojedini zvaničnici su već počeli da razmatraju mogućnost da se prijestonica premjesti na obalu. Drugi predlažu usredsređivanje na desalinizaciju i čuvanje vode kako bi se kupilo vrijeme.

Dok se političari raspravljaju koji je najbolji pravac za Jemen, sve manje zalihe vode već vode u nestabilnost: prema pisanju vodećeg lista u zemlji „Al Tavra“, 70 do 80 odsto konflikata u ruralnim oblastima Jemena u vezi je sa vodom. Prema procjeni jemenskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u sukobima oko vode i zemljišta godišnje strada 4.000 ljudi, što je 35 puta više od broja žrtava u najsmrtonosnijem napadu Al Kaide u istoriji zemlje.

Živio kat

Na uzgajanje kata, umjereno opojne biljke koja oslobađa stimulans kada se žvaće, godišnje ode 40 odsto vode koja se potroši u Sani i taj procenat stalno raste. Razlozi leže u tome što je za uzgoj potrebno dosta vode (mnogo više nego za kafu koja dobro uspijeva na jemenskom tlu) i zato što se svake godine zasadi oko 12% više kata. Ne samo da ova biljka isušuje zalihe vode u Sani, nego je zasadom kata zamijenjeno desetine hiljada hektara usjeva biljaka od životnog značaja – voća, povrća i kafe – što je povećalo cijene hrane.

Zašto se kat sve više proizvodi? Poljoprivrednici su voljni da troše velike količine vode za uzgoj ove biljke jer ona daje redovniji rod od drugih usjeva i zato što je tržište za nju praktično zagarantovano. Svaki kubni metar vode koji se koristi za uzgoj kata daje pet puta veći profit nego što je slučaj sa sljedećom najunosnijom biljkom – grožđem.

Oko 90% odraslih Jemenaca žvaće kat, Foto: voanews.com

Ovaj podatak ne iznenađuje – prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 90 odsto odraslih muškaraca u Jemenu žvaće kat tri ili četiri sata dnevno, a žene bukvalno pjevaju u čast ove biljke. (Riječi popularne pjesme otprilike idu ovako: „Živio kat koji... nam omogućava da mirno boravimo kod kuće sa svojim prijateljima“.) Na vjenčanjima i u specijalnim prilikama, prema kvalitetu kata koji služi gostima mjeri se kako se neka porodica kotira u društvu.

Moglo bi se pomisliti da je ovako popularna droga duboko ukorijenjena u kulturi naroda, ali je njena široka upotreba, u stvari, relativno nova: tokom 1970-ih, kada je u Jemenu bilo malo asfaltiranih puteva, kat koji nakon branja može da stoji 24 do 48 sati, često nije mogao da stigne na vrijeme do kupaca i bio je dostupan malom broju njih.

Trećina prihoda za drogu

Da bi jemenska vlada smanjila potrošnju vode trebalo bi da motiviše poljoprivrednike da se preorijentišu na usjeve koje zahtijevaju manje navodnjavanja. Trenutno, vlada daje subvencije na dizel – gorivo koje se najviše koristi za crpljenje vode – koji čini 80 odsto troškova uzgoja kata. Niska cijena crpljenja vode farmere ne motiviše da se okrenu održivijoj poljoprivrednoj praksi. Međutim, povećanje cijene crpljenja vode nije dovoljno da se sasvim obeshrabri proizvodnja kata, ali bi makar mogla natjerati farmere da razmisle o efikasnijim tehnikama navodnjavanja.

Takođe bi trebalo pokrenuti kampanju protiv upotrebe kata. Iako to nije smrtonosna biljka, ona nosi mnoge zdravstvene rizike – hiperaktivnost, povišen krvni pritisak, komplikacije sa jetrom i impotenciju – a ni socijalna strana nije zanemariva. Širom zemlje, u prosjeku se oko 30 odsto prihoda domaćinstava troši na kupovinu kata, uprkos činjenici da 45 odsto jemenskog stanovništva živi ispod granice siromaštva. Kat se takođe povezuje sa smanjenom produktivnošću u radu.

U kampanji protiv upotrebe kata, jemenska vlada ima dobar model: sopstvenu kampanju za čuvanje vode iz 2007, za čije je potrebe izmislila ličnost sa imenom Rovjan (što znači „onaj koji gasi žeđ“). Plakati sa njegovim likom bili su izlijepljeni svuda po Sani, a ova kampanja uspjela je da ubijedi makar neke građane Jemena da nedostatak vode predstavlja veliki problem u zemlji. Slična kampanja protiv kata bi možda mogla postepeno odvratiti neke korisnike od žvakanja te biljke.

Galerija

Bonus video: