Izrael i Palestina obnavljaju pregovore

Poslije trogodišnjeg zastoja, izraelski i palestinski pregovarači sješće za isti sto u utorak u Vašingtonu. Sastanak u Vašingtonu će se prvenstveno baviti planom pregovora, piše list "Harec"
1 komentar(a)
Palestina Izrael, Foto: Rojters
Palestina Izrael, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.07.2013. 19:05h

Izraelski i palestinski pregovarači sastaće u utorak u Vašingtonu da pregovaraju prvi put poslije zastoja od tri godine, najavio je anonimni palestinski zvaničnik.

On je precizrao da će palestinsku delegaciju predvoditi glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat, a izraelsku minstarka pravde Cipi Livni i da će učestvovati i američki zvaničnici.

Prethodno u ponedjeljak oni će se sastati na neformalnoj večeri, kazao je isti zvaničnik.

Izraelski ministar za regionalni razvoj Silvan Šalom najavio je u četvrtak mogućnost odbnove pregovora 30. jula, ali do danas ni datum, ni mjesto nisu zvnično potvrđeni, navodi AFP. Izraelski mediji navode da će Livni otići u SAD u pratnji ličnog izaslanika izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Jicaka Molha.

Sudeći po izjavama visokih zvaničnika u Jerusalimu, sastanak u Vašingtonu će se prvenstveno baviti planom pregovora, uključujući teme o kojima će se diskutovati i rasporedu, objavio je nedavno izraelski list Harec.

Prema navodima tog lista, Izrael će osloboditi više od 100 palestinskih i arapskih zatvorenika u fazama tokom pregovora koji će, kako se očekuje, trajati šest do devet mjeseci.

Jedan izraelski zvačnik rekao je prethodno da se razmatra oslobađanje oko 80 palestinskih zatvorenika koji već dugo služe kaznu.

Na sjutrašnjoj sjednici vlade Netanijahu će obavijestiti ministre o obnovi pregovora i takođe zatražiti da odobre oslobađanje palestinskih zatvorenika tokom pregovora o miru, ne navodeći koliko će Palestinaca biti pušteno.