Sudija počinje da odmjerava presudu Bredliju Maningu

Najozbiljnija od optužbi na Maningov račun je pomaganje neprijatelju, što bi moglo da mu donese doživotnu zatvorsku kaznu
0 komentar(a)
Bredli Maning, Foto: Cbsnews
Bredli Maning, Foto: Cbsnews
Ažurirano: 27.07.2013. 17:54h

Sudija američkog vojnog suda počeo je danas da odlučuje o sudbini vojnika Bredlija Maninga (Bradley Manning), koji je Vikiliksu omogućio da dođe do strogo povjerljivog diplomatskog i vojnog materijala, a čije je objavljivanje donijelo velike neprijatnosti Vašingtonu.

Maning bi mogao doživotno da ode u zatvor zbog predaje diplomatskih depeša i drugog materijala sajtu Vikiliks i izazivanja jednog od najvećih skandala sa odavanjem tajni u istoriji SAD.

Tužioci opisuju Maninga (25) kao slavoljubivog izdajnika, dok odbrana tvrdi da se radi o naivnom "zviždaču" koji je bio zgrožen ratnim zločinima, ali nije znao da bi materijal koji je predao Vikiliksu mogao da završi i u rukama Al Kaide i Osame bin Ladena.

Vojni sudija Deniz Lind počela je da donosi presudu nakon što je dva mjeseca proučavala protivurječne materijalne dokaze i iskaze svjedoka.

Lind je rekla da će obavijestiti javnost dan unaprijed prije no što objavi presudu.

Najozbiljnija od optužbi na Maningov račun je pomaganje neprijatelju, što bi moglo da mu donese doživotnu zatvorsku kaznu. Njegove pristalice tvrde da bi takva osuda mogla da ubuduće odvrati ljude od odavanja državnih tajni novinarima.

Osnivač Vililiksa Džulijan Asanž (Julian Assange) rekao je juče da bi osuda Maninga za pomaganje neprijatelju označila kraj "američkog istraživačkog novinarstva u vezi sa nacionalnom bezbjednošću". Asanž smatra da administracija predsjednika SAD Baraka Obame vodi "rat protiv 'zviždača'", kao i "rat protiv novinarstva".

Tužioci tvrde da je Maning znao da će materijal koji je predao Vikiliksu biti viđen širom svijeta, i da će ga pored ostalog vidjeti i Osama Bin Laden. I dok tužioci smatraju da je Maningova sporna aktivnost počela krajem 2009. godine, on kaže da to se to nije dešavalo do februara 2010.

Obrana kaže da je Maning bio nemaran kada je predavao povjerljivi materijal, ali da nije imao "zlu namjeru", koju tužioci moraju da dokažu ako žele da on bude osuđen za pomaganje neprijatelju.

Ostale optužbe koje terete Maninga su federalna špijunaža, krađa i kompjuterski kriminal. Maning je priznao da je predao Vikiliksu oko 700.000 ratnih izvještaja SAD, kao i američkih diplomatskih depeša i video snimaka, ali je dodao kako nije vjerovao da će te informacije naškoditi američkim trupama u Avganistanu i Iraku ili ugroziti nacionalnu bezbjednost.

Zastupnik odbrane Dejvid Kumbs (David Coombs) je sudiji pokazao snimak iz 2007. godine u kojem se vidi američki helikopter "apač" kako puca na civile i u Bagdadu. U tom incidentu poginulo je nekoliko civila, kao i fotoreporter agencije Rojters i njegov vozač.

Prema Kumbsovim riječima, taj snimak - koji je upravo Maning predao - zgrozio je tog mladog analitičara bezbjednosnih informacija. "Morate ovo sagledati sa tačke gledišta ovog čovjeka koji je mario za ljudske živote", izjavio je Kumbs i dodao da je Maning želio da uradi nešto što bi uzdrmalo ljude i da se nadao da će objavljivanje svih onih podataka pokrenuti javnu debatu o spoljnoj i vojnoj politici SAD.

Bonus video: