Tunis: Sahrana opozicionara završila masovnim protestom

Sahrana opozicionara Mohameda Brahmija ubijenog u atentatu koji se dogodio u četvrtak završena masovnim protestom ispred parlamenta u prijestonici Tunisa
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 15:35h

Policija je ispalila danas suzavac ispred zgrade parlamenta u Tunisu da bi rastjerala na hiljade demonstranta koji su se tu okupili poslije sahrane opozicionara Mohameda Brahmija na kojeg je izvršen atentat.

Demonstranti, kako je javio Rojters, zahtijevaju raspuštanje parlamenta i islamističke vlade.

Istovremeno, ispred parlamenta odigrava se i kontramiting na kojem se okupilo na stotine islamista koji osuđuju "pokušaj udara protiv demokratije".

Brahmi je ubijen iz istog oružja kojim je ranije ubijen Belaid, rekao je ministar unutrašnjih poslova Lofti Ben Džedu

Porodica i pristalice su u dugoj povorci pratili kovčeg s Brahmijevim tijelom uvijen u crveno-bijelu zastavu Tunisa od njegove kuće do groblja El Dželez.

Sahrani nisu prisustvovali predstavnici vlade koju predvodi islamistička Enahda partija.

Brahmi (58),je ubijen u svojoj kući u četvrtak a danas je sahranjen na groblju El Džalez pokraj Čokri Belaida, opozicionog političara koji je ubijen u februaru.

Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je u februaru i sahrani Belaida, koja se pretvorila u protest protiv islamističke vlade.

Porodice dvoje ubijenih političara optužuju vladajuću Enahda da je povezana sa ubistvima, ali su vlasti juče ukazale da je istraga pokazala da iza toga stoje ekstremisti.

Nekoliko sati pred sahranu ubijenog opozicionog političara je eksplodirala bomba u policijskom automobilu parkiranom ispred policijske stanice u prijestonici Tunisa, saopštio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

U eksplozji niko nije izgubio život, ali je povrijeđen policajac koji se nalazio u blizini policijske stanice, javio je Rojters.

Pristalice ubijenog opozicionog političara Mohameda Brahmija okupile su se u velikom broju pred sahranu, nakon što su zvaničnici saopštili da je ubijen iz istog oružja kojim je usmrćen i njegov kolega Belaid, ukazujući na veze atentatora sa Al Kaidom.

Brahmi je ubijen iz istog oružja kojim je ranije ubijen Belaid, rekao je ministar unutrašnjih poslova Lofti Ben Džedu.

"Prvi rezultati istrage pokazuju umiješanost Bobakera Haima, salafističkog ekstremiste", rekao je Džedu.

Hakim je član radikalnog sunitsko salafističkog pokreta Ansa al Šaria, koji ima veze sa Al Kaidom.

Za Hakimom vlasti Tunisa su već ranije raspisale potjernicu zbog otmica i trgovine oružjem, saopštio je ministar.

Vlasti Tunisa su, povodom sahrane, preduzele velike mjere bezbjednosti. Tokom jučerašnjih antivladinih demonstracija organizovanih zbog ubistva Brahmija jedna osoba je ubijena.

Galerija

Bonus video: