Šezdeset godina od završetka Korejskog rata

Trg Kim Il Sung bio je ukrašen sjevernokorejskim zastavama, a portreti bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džon Ila krase zidove okolnih zgrada
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 11:24h

U Pjongjangu je danas, povodom šezdesete godišnjice kraja Korejskog rata, održana najveća vojna parada u istoriji Sjeverne Koreje.

Tokom parade u okviru proslave Dana pobjede, kako Sjevernokorejci nazivaju dan kada je potpisano primirje između Sjeverne i Južne Koreje, na ulicama Pjongjanga mogle su se vidjeti rakete dugog dometa, raketni bacači, tenkovi i topovi, a grad su nadlijetali borbeni avioni i helikoteri.

Lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una svečano su pozdravili pripadnici vojske, prisutni građani uzvikivali su: "Zaštitimo Kim Džong Una", a njegov dolazak obilježen je i vatrometom.

Trg Kim Il Sung bio je ukrašen sjevernokorejskim zastavama, a ogromni portreti bivših lidera Sjeverne Koreje Kim Il Sunga i Kim Džon Ila postavljeni su na jednoj velikoj zgradi.

Mirovni sporazum između dvije Koreje nikad nije potpisan (Foto: Beta/AP)

Današnji dan se u Južnoj Koreji slavi kao Dan sjećanja, a za mnoge je to dan žalosti, jer se sjećaju rođaka koji su ostali na sjevernom dijelu Korejskog poluostrva.

U Panmundžonu na granici dvije Koreje je 27. jula 1953. godine potpisan sporazum o primirju kojim je završen trogodišnji Korejski rat, u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i više od 118.000 pripadnika snaga UN pod vođstvom SAD.

Iako su primirjem okončani sukobi, mirovni sporazum nikada nije potpisan.

Galerija

Bonus video: