Otac Edvarda Snoudena: Moj sin je učinio ono što je mislio da je ispravno

"Kad mi kucne čas, biću miran sam sa sobom. Kad dođe taj čas za mog sina, bilo to danas ili za 100 godina, on će takođe biti miran, kazao je Lon Snouden
1 komentar(a)
Lon Snouden, Foto: Tv.msnbc.com
Lon Snouden, Foto: Tv.msnbc.com
Ažurirano: 26.07.2013. 16:50h

Otac američkog bjegunca Edvarda Snoudena, koji je razotkrio američke špijunske programe, branio je danas postupak svog sina kazavši da je postupio ispravno i podijelio istinu s američkom narodom.

"Učinio je što je mislio da je ispravno. Podijelio je istinu s američkim narodom. Vjerujem svom sinu. Apsolutno sam siguran da je rekao istinu", objasnio je Lon Snouden za TV kanal NBC i zahvalio svima koji mu pomažu.

Snouden je rekao da nije direktno kontaktirao sa sinom koji je blokiran u moskovskom aerodromu, jer je putem posrednika zatražio privremeni azil od ruskih vlasti, a taj posrednik nije organizacija WikiLeaks, precizirao je.

Edvard Snouden je početkom juna otkrio da je američka obavještajna agencija NSA pod krinkom antiterorističke borbe skupljala metapodatke o razgovorima miliona Amerikanaca uz odobrenje "tajnog suda". Vašington traži njegovo izručenje u SAD, gdje je optužen za špijunažu.

"Kad mi kucne čas, biću miran sam sa sobom. Kad dođe taj čas za mog sina, bilo to danas ili za 100 godina, on će takođe biti miran. Učinio je ono što je smatrao potrebnim", rekao je Lon Snouden.

Izjavio je da je krajnje razočaran i bijesan zbog stavova članova Kongresa koji su odbili amandman kojim bi se okončalo finansiranje programa kontrole Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA).

Bonus video: