Kuba slavi 60 godina revolucije

"Kuba, Fidel, Raul i Kubanska revolucija inspirisali su sve narode naše Amerike i svijeta i zapalile vječni plamen revolucije", rekao je na proslavi predsjednik Nikaragve Danijel Ortega
50 pregleda 3 komentar(a)
Raul Kastro i Hose Mujica, Foto: Beta/AP
Raul Kastro i Hose Mujica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.07.2013. 15:32h

Kubanci danas obilježavaju 60. godišnjicu revolucije, a tim povodom očekuje se da predsjednik Raul Kastro prisustvuje centralnoj proslavi u gradu Santjagu.

Raul Kastro je preuzeo upravljanje državom 2006. godine od svog starijeg brata Fidela zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Od tada su na Kubi uvedene olakšice na putovanja u inostranstvo, a dozvoljeno je i otvaranje malih privatnih kompanija.

Kubanci za početak revolucije uzimaju današnji datum jer su na taj dan 1953. snage koje je predvodio Fidel Kastro napale vojne barake u Santjagu i snage pod kontrolom predsjednika Fulgensija Batiste. Kastrove snage izgubile su tu bitku, ali je njome pokrenuta Kubanska revolucija koja je trajala je oko šest godina i završena je pobjedom Kastrovih snaga.

Centralnoj proslavi prisustvuju predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, Bolivije Evo Morales, Urugvaja Hose Mujica i Nikaragve Danijel Ortega.

Nije poznato da li će se pojaviti i Fidel Kastro, koji se rijetko pojavljuje u javnosti.

"Kuba, Fidel, Raul i Kubanska revolucija inspirisali su sve narode naše Amerike i svijeta i zapalile vječni plamen revolucije", rekao je na proslavi predsjednik Nikaragve Danijel Ortega.

Bonus video: