SAD: Tužilac optužuje Bredlija Meninga za izdaju zemlje

Mediji ocjenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da ima uticaja i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama
2 komentar(a)
Bredli Mening, Foto: Beta/AP
Bredli Mening, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.07.2013. 19:57h

Vojni tužilac major Ešden Fejn istakao je u završnoj riječi na suđenju američkom vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje podataka Vikiliksu, da je on na taj način izdao svoju zemlju i založio se za osuđujuću presudu.

Tužilac je, na kraju suđenja koje se održava u vojnoj bazi Fort Mid u Merilendu, rekao da Mening predstavlja "neodgovornog, sebičnog izdajnika", koji je znao da će neprijatelji Amerike doći do dokumenata koje je predao Vikiliksu.

"On je položio zakletvu da će čuvati povjerljive informacije, ali je zloupotrijebio povjerenje koje je dobio", dodao je major Fejn, ocijenivši da je Mening samo želio da se pročuje za njega.

On je naveo i da je Mening prošao obuku i da je zbog toga znao da dokumenta koja predaje mogu da dospiju i u ruke terorista.

Tužilaštvo je iskoristilo sat i po za završnu riječ, uz najavu da će govoriti još dva sata. Nakon toga će odbrana iznijeti svoju završnu reč.

U slučaju da bude proglašen krivim, Meningu prijeti kazna doživotnog zatvora.

Mediji ocjenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da ima uticaja i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video: