Al Kaida oslobodila 500 zatvorenika u Iraku

U zatvorima su najprije izbile pobune, a potom su zatvorenici oteli oružje čuvarima i dali znak naoružanim grupama da krenu u napad.
52 pregleda 2 komentar(a)
Abu Graib, Foto: Beta/AP
Abu Graib, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2013. 14:29h

Pripadnici Al Kaide preuzeli su odgovornost za istovremene upade u dva iračka zatvora, odakle su oslobodili najmanje 500 zatvorenika, navodi se u saopštenju.

Saopštenje je na jednom džihadističkom forumu postavila Islamska država u Iraku i Levantu, organizacija koja je nedavno nastala udruživanjem iračkog organka Al Kaide i najmoćnije ekstremističke grupe pobunjenika u Siriji.

Ova organizacija napisala je da je napala zatvore Abu Graib i Tadži u blizini Bagdada, poslije više mjeseci priprema.

Operacija spasavanja zatvorenika počela je u nedjelju, a u njoj je korišćeno 12 automobila-bombi, kao i oružje koje su neki zatvorenici uspjeli da otmu od stražara ili ranije prokrijumčare u zatvor.

Islamska država u Iraku i Levantu tvrdi da je oslobodila više stotina zatvorenika, od kojih najmanje 500 mudžahedina, prenijele su agencije.

Irački zvaničnici saopštili su da je u napadima na zatvore poginulo nekoliko desetina ljudi i oslobođeno oko 500 zatvorenika.

Iračke vlasti intenzivno tragaju za stotinama zatvorenika koji su oslobođeni u napadu naoružanih grupa na dva zatvora kod Bagdada, Abu Graib i Tadži.

"Pripadnici Al-Kaide su među onima koji su pobjegli, što je bio i cilj operacije (naoružanih grupa)", izjavio je agenciji Frans pres neimenovani zvaničnik iračkih snaga bezbjednosti.

Prema istom izvoru, u zatvorima su najprije izbile pobune, a potom su zatvorenici oteli oružje čuvarima i dali znak naoružanim grupama koje su napolju čekale da krenu u napad.

"Većina odbjeglih zatvorenika iz Abu Graiba su pripadnici Al-Kaide koji su osuđeni na smrt", rekao je agenciji AFP Hakim al-Zamili, član parlamentarnog odbora za bezbjednost i odbranu.

Prema njegovim riječima, oko 500 zatvorenika je pobjeglo iz Abu Graiba, dok navodno nijedan zatvorenik nije pobjegao iz Tadžija.

"Ti teroristi će pokušati da odu u Siriju kako bi se pridružili organizaciji, a potom će se vratiti u Irak zbog novih napada", smatra Zamili.

Abu Graib i Tadži su najveći zatvori u Iraku u kojima se nalazi oko 10.000 zatvorenika.

Portparol iračkog ministarstva pravde Vasa al-Fraidži odbio je da precizira koliko je zatvorenika pobjeglo, samo je jutros kazao da je uhvaćeno njih 108.

Bonus video: