Talas nasilja u Iraku odnio 65 života

Serija od čak 12 eksplozija automobila bombi i eksplozivnih napravi postavljenih pored puta potresla je Bagdad tokom noći, prenio je AFP
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 09:03h

Talas nasilja u Iraku odnio je 65 života, a 190 ljudi je ranjeno, saopštili su danas zvaničnici, nakon čega je bilans poginulih u julu porastao na 500.

Serija od čak 12 eksplozija automobila bombi i eksplozivnih napravi postavljenih pored puta potresla je Bagdad tokom noći, prenio je AFP.

Napada je bilo i u okolini prijestonice, ali su se najteži napadi dogodili u centru Bagdada, u četvrtima Karada i Zafranija gdje je poginulo 12 ljudi.

U Tadžiju, 25 kilometara sjeverno od Bagdada, dvije eksplozivne naprave aktivirane su nedaleko od vojne baze. U eksploziji su poginule tri osobe, među kojima jedna žena, a 10 ih je ranjeno.

U eksploziji bombe, postavljene u ulaz jedne zgrade u jugoistočnom predgrađu Bagdada, jutros su poginule dvije osobe, a četiri su ranjene. Posljednji napadi uslijedili su nakon više od 10 sinoćnjih ekspozija u šiitskim djelovima Bagdada u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 60 i povrijeđeno 120 ljudi.

Inače, naoružani napadači ubili su danas lidera lokalne sunitske milicije i njegova dva tjelohranitelja blizini grada Bakuba, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, saopštili su irački zvaničnici.

Današnji napad dogodio se dan nakon što je u eksploziji bombe u sunitskoj džamiji poginulo najmanje 26 ljudi. Sinhronizovani napadi dogodili su se odmah pošto je zašlo sunce, odnosno pošto je za taj dan okončan razmazanski post.

Niko nije preuzeo odgovornst za napade, ali se pretpostavlja da je koordiniranu akciju napada izveo irački ogranak Al Kaide.

Galerija

Bonus video: