Roditelji Trejvona Martina na čelu protesta u SAD

Dječakovi roditelji su se u četvrtak prvi put obratili javnosti rekavši da su šokirani oslobađajućom presudom
1 komentar(a)
Džordž Cimerman, Trejvon Martin, Foto: Reuters
Džordž Cimerman, Trejvon Martin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2013. 19:34h

Roditelji ubijenog afroameričkog tinejdžera Trejvona Martina predvodiće danas proteste u Njujorku i Majamiju zbog oslobadjajuće presude Džordžu Cimermanu za ubistvo njihovog sina, a demonstracije će biti održane širom Sjedinjenih Država.

Majka ubijenog momka Sabrina Fulton biće zajedno sa aktivistima za ljudska prava na čelu protesta ispred sjedišta policije u Njujorku, dok će njegov otac Trejsi Martin učestvovati na demonstracijama u Majamiju, preneo je Rojters.

Oni su se u četvrtak prvi put obratili javnosti rekavši da su šokirani oslobađajućom presudom, kao i da još nijesu odlučili da li će pokrenuti građansku parnicu protiv Cimermana.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da svi moraju da poštuju odluku porote koja je oslobodila Džordža Cimerman, ali i da bijelci u SAD treba da shvate da se Afro-Amerikanci i dalje susreću sa rasnom diskriminacijom.

Cimerman je ubio crnog tinejdžera 26. februara prošle godine, nakon kraćeg verbalog sukoba i tuče u gradiću Sanford na Floridi. On je bio pripadnik takozvane lokalne straže, koju čine volonteri koji se brinu oko sprečavanja kradja i pljački.

Martin se vraćao iz prodavnice kada mu je prišao Cimerman i pitao ga šta tu traži. Tada je došlo, prvo do verbalnog, a posle i do fizičkog sukoba, u kome je Cimerman u jednom trenutku izvadio pištolj i pucao u tinejdžera.

Porota je zaključila da nema osnova da se Cimerman proglasi krivim za ubistvo drugog stepena, jer se nalazio u opasnosti, pošto ga je crni mladić tukao u trenutku kada je ovaj potegao oružje.

Bonus video: