Pakistan: Žene u prodavnicu samo uz mušku pratnju

Policija podržava zabranu, koja je preko govornika saopštena u petak u džamijama u oblasti Karak, provincija Kiber Paktunkva
103 pregleda 3 komentar(a)
Pakistan zastava, Foto: Wikipedia.org
Pakistan zastava, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 20.07.2013. 18:19h

Islamski sveštenici Pakistana izdali su privremenu zabranu ženama da idu same u kupovinu, a dozvoljeno im je samo u pratnji muškog rođaka.

Zabranu je predložila frakcija islamske partije Džamijat Ulema-e-Islam koju vodi Fazl-ur-Rehman, rekao je predstavnik lokalne administracije Sarfaraz Katak, i dodao da je to urađeno da se muškarcima ne bi odvlačila pažnja tokom svetog mjeseca Ramazana.

Policija podržava zabranu, koja je preko govornika saopštena u petak u džamijama u oblasti Karak, provincija Kiber Paktunkva.

Žene bez pratnje biće uhapšene, a prodavci mogu biti kažnjeni ako im nešto prodaju.

Jedan prodavac strahuje da bi da zabrana mogla loše da utiče na biznis i da naruši ugled regiona.

Veliki djelovi ruralnih oblasti su veoma konzervativni. U proteklih nekoliko godina u tim oblastima je ubijeno nekoliko hiljada žena zbog ponašanja koje su njihove porodice smatrale neodgovarajućim.

Konzervativne vjerske stranke obično na izborima u Pakistanu imaju loš rezultat i osvoje tek po koje mjesto. Političari koji vode državu, međutim, često nevoljno kritikuju vjerske vođe, dijelom zbog bojazni da će biti meta napada ekstremnih vjernika, prenio je Rojters.

Bonus video: