Izrael oslobađa palestinske zatvorenike

Stajnic nije naveo o koliko se tačno zatvorenika radi ni kada će biti pušteni, ali je rekao da će biti oslobođeni u etapama.
0 komentar(a)
Palestinski zatvorenici, Foto: Beta/AP
Palestinski zatvorenici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.07.2013. 11:06h

Izrael planira da u znak dobre volje oslobodi "ograničen broj" palestinskih zatvorenika, izjavio je danas ministar za međunarodne odnose Juval Stajnic.

"Ograničen broj zatvorenika biće pušten", rekao je ministar za državni radio, dan nakon dogovora koji otvara put za obnavljanje bliskoistočnih mirovnih pregovora, prvi put poslije pet godina.

Stajnic nije naveo o koliko se tačno zatvorenika radi ni kada će biti pušteni, ali je rekao da će biti oslobođeni u etapama. Prema njegovim riječima, neki od zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu proveli su i po 30 godina u izraelskim zatvorima.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je sinoć u Ramali, poslije razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, da je postignut dogovor izraelskih vlasti i Palestinaca o obnavljanju pregovora.

Palestinska strana je do sada kao preduslov za obnavljanje pregovora tražila obustavljanje gradnje kuća za izraelske doseljenike u istočnom dijelu Jerusalima i na Zapadnoj obali, za koje Palestinci smatraju da su okupirane teritorije.

Takodje je traženo da početna osnova u pregovorima budu granice od prije rata iz 1967. godine. Keri je najavio i da će se predstavnici dvije strane sastati sledeće sedmice u Vašingtonu.

Bonus video: