Antikorejski protesti širom Japana

U nekoliko gradova širom Japana organizovani su protesti pod sloganom "Koreanci napolje" i "Koreanci su suvišni u Japanu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2013. 17:27h

Sjeverno-korejske 'Radničke novine' (Rodong Sinmun), službeno glasilo Radničke partije Koreje, osudile su najnovije antikorejske proteste u Japanu nazivajući ih izrazom najdublje mržnje i izliva šovinizma.

Ovaj list u svom uvodniku piše da su "užasne scene na ulicama Japana podsjetnik na decenije mržnje prema Koreancima. U vrijeme japanske okupacije Koreje život Koreanaca bio je jeftiniji od cijene jedne krave. Mnogi Koreanci završili su kao robovi ili ratni zarobljenici Japana, korišteni samo kao jeftino meso u ratnim avanturama Japana. Potomci preživjelih Koreanaca koji su prisilno odvedeni u Japan danas su na udaru nacionalizma i šovinizma".

Rodong Sinmun je podsjetio da "Japan ima moralnu i pravnu odgovornost da zaštiti živote Koreanaca i njihovu imovinu u Japanu", dodajući da ovakav razvoj situacije u Japanu nije neočekivan obzirom da "japanski političari već duže vrijeme koristeći se gomilom gluposti nastoje umanjiti i uljepšati zločine iz svoje prošlosti".

List Rodong Sinmun je ocijenio da je "japansko društvo dostiglo opasnu fazu i da skreće udesno prijeteći da eskalira u pravcu u kojem bi japanski reakcionari mogli da počine nezamislive zločine prema korejskom narodu. Japanski reakcionari pokušavaju da daju oduška svojoj ogorčenosti prelivajući mržnju na Koreance u Japanu zbog neuspjeha ratno-huškačke politike prema DNR Koreji."

Rodong Sinmun pozvao je na obračun s japanskim šovinizmom i svim oblicima nacionalizma.

Galerija

Bonus video: