Mandela 95. rođendan proslavio u bolnici

UN slavi Mandelin dan pozivajući sve građane svijeta da 67 minuta posvete službi za opšte dobro, kao znak sjećanja na Mandelinu 67-godišnju borbu za jednakost
0 komentar(a)
Nelson Mandela, Foto: Reuters
Nelson Mandela, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2013. 06:57h

Bivši predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela svoj 95. rođendan dočekao je u bolnici u Pretoriji, a stanje mu se nakon šest sedmica liječenja, prema riječima njegove kćerke, neočekivano popravilo iako su "svi bili spremni na ono najgore".

Širom svijet danas će se obilježiti Međunarodni dan Nelsona Mandele, a predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama je za junaka borbe protiv aparthejda kazao da je "primjer hrabrosti, ljubaznosti i poniznosti".

Kćerka Mandele, Zindzi kazala je za "Sky news" da je zdravstveno stanje njena oca "mnogu bolje" i da "gleda televiziju sa slušalicama".

"Moj otac prepoznaje sve koji mu dolaze u posjetu i može da komunicira", rekla je Zindzi.

Mandela je 8. juna primljen u bolnicu zbog teške plućne infekcije.

"Bilo je trenutaka kada nam je bilo teško i kada smo bili zabrinuti i spremni na najgore", rekla je Zindzi, a prenosi agencija AFP.

Od 18. jula 2010. UN slavi Mandelin dan pozivajući sve građane svijeta da 67 minuta posvete službi za opšte dobro, kao znak sjećanja na Mandelinu 67-godišnju borbu za jednakost.

Mandela koji je 27 godina proveo u zatvoru izašao je 1990. na slobodu bez riječi osvete.

Kada je 1994. izabran za predsjednika Južne Afrike nije htio da ponizi ili diskriminiše bijelce već se borio za pomirenje.

Bonus video: