"Džoharov svijet"

Bostonski bombaš na naslovnici "Roling stouna"

Naslovnica je brzo izazvala negativne reakcije na društvenim mrežama, a pokret "Bojkot Roling stouna" je postao glavna tema širom Masačusetsa, prenosi Foks njuz.
1 komentar(a)
Džohar Carnajev, Foto: Reuters
Džohar Carnajev, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2013. 09:41h

Naslovnica časopisa "Roling stoun" uvijek je bila posvećena muzičarima, glumcima, komičarima, povremeno čak i političarima. Ali ovaj magazin je izazvao burne reakcije i kontroverze odlučivši da na naslovnicu avgustovskog izdanja postavi Džohara Carnajeva, osumnjičenog za bombaški napad na ovogodišnjem bostonskom maratonu.

Izdanje koje će se pojaviti ovog petka na naslovnici donosi sliku ozbiljnog Carnajeva sa natpisom "Bombaš." Nadnaslov obećava razrješenje misterije o "popularnom, obećavajućem studentu koji je iznevjerio porodicu i postao čudovište islamskog fundamentalizma."

"Roling stoun" je objavio članak Dženeta Rajtmana nazvan "Džoharov svijet", koji donosi "pet otkrovenja" o mladom Carnajevu. U njemu se otkriva mladićeva posvećenost Islamu još u srednjoškolskim danima, a takođe su otkriveni i podaci o navodnoj mentalnoj bolesti njegovog starijeg brata Tamerlana, čija je majka odlučila da je bolje da ga uputi u izučavanje vjere, nego li da ga pošalje psihijatru.

Naslovnica je brzo izazvala negativne reakcije na društvenim mrežama, a pokret "Bojkot Roling stouna" je postao glavna tema širom Masačusetsa, prenosi Foks njuz.

"Ako želite da postanete popularni - izazovite krvoproliće," kazao je kriminolog Džek Levin, koji smatra da će naslovnica javnosti poslati potpuno pogrešnu poruku.

Carnajev je prethodne sedmice na suđenju kazao da se ne osjeća krivim povodom trideset optužbi nakon masakra na bostonskom maratonu. Ukoliko vlasti budu tražile smrtnu kaznu za Carnajeva, on na nju može biti osuđen ukoliko bude proglašen krivim za samo jednu od sedamnaest optužbi.