Putin: Bilateralni odnosi sa SAD važniji od razmirica o špijuniranju

Snouden je juče podnio zahtev za privremeni azil u Rusiji. Poznati ruski advokat Anatolij Kučerena rekao je da je "zahtjev podnijet ruskim vlastima", odnosno Saveznom zavodu za migracije.
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.07.2013. 07:08h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas izjavio da su bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama važniji od "aktivnosti tajnih službi", što se odnosi na bivšeg saradnika američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edvarda Snoudena.

Na pitanje da li će "afera Snouden" baciti sjenku na američko-ruski samit planiran za septembar u Moskvi, Putin je novinarima odgovorio: "Moje je mišljenje da su bilateralni odnosi daleko važniji od razmirica oko aktivnosti tajnih službi", prenijela je agencija Rojters.

Snouden je juče podnio zahtev za privremeni azil u Rusiji. Poznati ruski advokat Anatolij Kučerena, koji se pre toga sastao sa Snoudenom, rekao je da je "zahtjev podnijet ruskim vlastima", odnosno Saveznom zavodu za migracije.

Na sastanku sa aktivistima za ljudska prava u petak Snouden je rekao kako će podnijeti zahtjev za azil u Rusiji prije nego što pronađe način da legalno otputuje u Južnu Ameriku. Za sad su se Venecuela, Bolivija i Nikaragva ponudile da Snoudenu pruže bezbjedno utočište.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak veče kako će Snouden napustiti Rusiju "što prije bude mogao", optuživši Vašington da ga je praktično blokirao u Moskvi.

Sa druge strane, američka administracija je sinoć saopštila da Snouden, koji je danas podnio zahtjev za privremeni azil u Rusiji, treba da bude deportovan i vraćen u SAD kako bi mu se sudilo za optužbe za špijunažu.

"Snouden treba da bude deportovan iz Rusije i vraćen u SAD", rekao je portparol Bele kuće Džejms Karni, ističući da Snouden "nije aktivista za ljudska prava, niti disident". "On je optužen za distribuciju tajnih informacija", rekao je Karni.

Bonus video: