Najveća policijska operacija u Riju za obezbjeđenje Pape

Nakon nedavnih masovnih protesta širom zemlje, Brazil će za obezbjeđenje događaja angažovati više od 30.000 policajaca i vojnika
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2013. 08:56h

Zbog posjeta pape Franje u sklopu Svjetskih dana mladih, kad se očekuje dolazak 1,5 miliona hodočasnika, Rio de Žaneiro će se pretvoriti u tvrđavu.

Nakon nedavnih masovnih protesta širom zemlje, Brazil će za osiguranje događaja koji se održava od 22. do 28. jula angažovati više od 30.000 policajaca i vojnika, kojima će podršku pružati kamerama opremljeni helikopteri.

"To će biti najveća policijska operacija u istoriji ovog grada", rekao je zamjenik sekretara službe državne bezbjednosti Rio de Žaneira, Roberto Alzir Dias Chaves.

"12.000 gradskih policajaca dobiće pojačanje od još 7.000 kolega, uz 1.700 pripadnika elitnih jedinica, brojne pripadnike saobraćajne policije i federalnih snaga kao i policajce u civilu", precizirao je Chaves.

Policija će nadizirati turistička i hotelska područja, stanice podzemne željeznice i ostalog gradskog prevoza i najozloglašenije favele.

Službenik je rekao da je plan zaštite razrađen puno prije socijalnih protesta koji su zahvatili zemlju usred Kupa konfederacija i 20.lipnja, na poziv upućen preko društvenih mreža, kulminirali u nasilje.

Više od milion Brazilaca, od kojih 300.000 u Riju, protestovalo je širom zemlje, zahtijevajući konačni obračun s korupcijom i veća ulaganja u javne službe umjesto u troškove vezane uz Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu 2014.

Ministarstvo odbrane je prvo namjeravalo rasporediti 8.500 vojnika kao osiguranje Papine posjete, ali će ih na kraju biti 10.266 upravo zbog bojazni da se ne ponove situacije tokom junskih protesta, rekao je PR tog ministarstva za AFP.

Bonus video: