Nastavljaju se napadi na Kopte u Egiptu

U najnovijem incidentu, ubijena su četvorica Kopta u Luksoru, a hrišćanske crkve se pale i pljačkaju, navodi ta egipatska organizacija
5 komentar(a)
Kopti, Foto: Beta/AP
Kopti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.07.2013. 16:54h

Egipćanski hrišćani meta su talasa nasilja otkako je smijenjen Morsi, a država ne uspjeva da ih zaštiti, saopštila je nevladina organizacija za lična prava.

U Egiptu je u aprilu najmanje osam ljudi poginulo, a 20 povrijeđeno u sukobima kopta i muslimana na sjeveroistoku države.

U najnovijem incidentu, ubijena su četvorica Kopta u Luksoru, a hrišćanske crkve se pale i pljačkaju, navodi ta egipatska organizacija.

Pored toga, jednom Koptu je u četvrtak odsječena glava, pet dana nakon što je on kidnapovan na Sinaju gdje su napadači pre dvije sedmice ubili jednog koptskog sveštenika, preneo je AFP.

"Ono što zabrinjava je neuspjeh bezbjednosnog aparata da zaštiti imovinu i građane koji su meta napada zbog svojih vjerskih osećanja", saopštio je ispred nevladine organizacije Išak Ibrahim.

"Kopti plaćaju cijenu zbog zapaljive retorike protiv njih, pojedinih islamističkih vođa i pristalica bivšeg predsjednika Morsija", dodao je on.

Svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi, iz redova pokreta Muslimanske braće, obećao je po izboru da će štititi prava Kopta kojih ima 10 odsto od ukupno 83 miliona stanovnika Egipta.

Bonus video: