Snouden predložen za Nobelovu nagradu za mir

Svalfors smatra da će ova nominacija Nobelovoj nagradi povratiti kredibilitet koji je izgubila kada je dodijeljena američkom predsjedniku Baraku Obami 2009. godine.
5 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.07.2013. 11:31h

Profesor sociologije na švedskom univerzitetu Umeo, Stefan Svalfors, predložio je Edvarda Snoudena za Nobelovu nagradu za mir.

On je pismo poslao norveškom Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade, i u njemu navodi da predlaže Snoudena zbog "herojskog pokušaja, a uz ogromnu ličnu žrtvu, da razotkrije masovno špijuniranje preko kompjuterske mreže koju sprovodi američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA)."

Svalfors smatra da je Snouden svojom hrabrošću pomogao da svijet postane makar malo bolji i bezbjedniji, i dodao da ova nominacija predstavlja moć "pojedinca da ustane i bori se za osnovna ljudska prava i slobode," kako prenosi britanski "Dejli mejl."

On navodi da će ova nominacija Nobelovoj nagradi povratiti kredibilitet koji je izgubila kada je dodijeljena američkom predsjedniku Baraku Obami 2009. godine.

Britanski list navodi da je možda prekasno da Snouden dobije nagradu ove godine jer je rok za nominovanje istekao 1. februara, ali smatraju da Svalforsovo nominovanje Snoudena može biti ozbiljno prihvaćeno za 2014. godinu.

Kao profesor sociologije na Univerzitetu Umeo, Svalfors važi za kvalifikovanu osobu koja može da pošalje nominaciju Komitetu za dodjelu Nobela.

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se od 1901. godine i nju je primilo 100 pojedinaca i 24 organizacije.

Ukoliko bude nominovan za Nobelovu nagradu iduće godine, Snouden vrlo vjerovatno ne bi mogao ni da otputuje u Norvešku na ceremoniju dodjele, jer Norveška planira da odbije njegov zahtjev za azil, na osnovu nacionalnog zakona koji kaže da osoba ne može zatražiti azil ako se nalazi u inostranstvu.

Snouden je prije nekoliko dana rekao da je voljan da zadovolji uslov ruskog predsednika Vladimira Putina i prestane sa odavanjem američkih tajni kako bi mu Rusija odobrila azil dok ne bude mogao da otputuje u Južnu Ameriku.

Bonus video: