Novinar Gardijana: "Snouden je najgori košmar za SAD"

Grinvald je prvi objavio u Gardijanu niz tekstova zasnovanih na povjerljivim dokumentima o američkom programu prisluškivanja i presretanja elektronskih komunikacija
86 pregleda 6 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2013. 11:15h

Bivši službenik CIA Snouden raspolaže "opasnim informacijama" koje bi mogle da budu "najgori košmar" za SAD ukoliko ih otkrije, izjavio je novinar Gardijana.

"Snouden ima dovoljno informacija da nanese štetu američkoj vladi u jednom minutu, više nego bilo koja druga osoba ranije", izjavio je Glen Grinvald za argentinski dnevnik Nasion.

Grinvald je prvi objavio u Gardijanu niz tekstova zasnovanih na povjerljivim dokumentima o američkom programu prisluškivanja i presretanja elektronskih komunikacija, koje je dostavio Snouden.

Taj novinar je u intervjuu argentinskom dnevniku upozorio da bi "Vašington trebalo da bude oprezan" u gonjenju Snoudena, bivšeg kompjuterskog analitičara Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA).

"Američka vlada bi trebalo da bude na koljenima i svaki dan se moli da se ništa ne desi sa Snoudenom, jer ukoliko se nešto njemu desi, sve informacije će biti otkrivene i to bi mogao da bude najgori košmar (za Vašingtion)", rekao je Grinvald, prenijela je agencija Rojters.

Amerikanac, bivši kompjuterski analitičar NSA i bivši službenik CIA koji je objelodanio detalje tajnih američkih i britanskih vladinih programa nadzora medija i interneta odlučio je juče da zatraži politički azil Rusije, jer mu je onemogućeno da odleti sa moskovskog aerodroma "Šeremtjevo" gdje se nalazi od 23. juna kada je doputovao iz Hongkonga.

Bonus video: