U Zimbabveu porodiljama naplaćivali i krik tokom prođaja

Prema izvještaju organizacije Transparensi internešenel, žene koje nisu bile u mogućnosti da plate "kaznu" držane su kao taoci u bolnici sve dok njihova porodica ne bi platila račun
0 komentar(a)
Sabina Hajnrih, porođaj, Foto: Rojters
Sabina Hajnrih, porođaj, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.07.2013. 19:55h

Osoblje jedne bolnice u Zimbabveu naplaćivalo je porodiljama po pet dolara za svaki krik ispušten tokom porođaja.

Prema izvještaju organizacije Transparensi internešenel, žene koje nisu bile u mogućnosti da plate "kaznu" držane su kao taoci u bolnici sve dok njihova porodica ne bi platila račun.

Ova praksa ocijenjena je kao skandalozna s obzirom na to da u Zimbabveu, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, većina žena odbija da se porodi u bolnici kako ne bi morala da plati 50 dolara, koliko košta porođaj u zdravstvenoj ustanovi.

U ovoj afričkoj zemlji, u kojoj je 95 odsto stanovništa bez posla, kao rezultat dugogodišnje ekonomske krize, stopa smrtnosti porodilja je jedna od najviših na svijetu - svakog dana umire jedna od osam žena na porođaju.

Nakon što je Transparensi internešenel objelodanio šokantan postupak bolnice, vlada Zimbabvea je pokrenula istragu, a lokalni mediji javljaju da od tada nije na ovakav način kažnjena nijedna porodilja.

U nedavno objavljenom Globalnom barometru korupcije za 2013, Transparensi internešenel ukazuje da je tokom protekle godine gotovo četvrtina svjetskog stanovništa bila prinuđena da plati mito.

Najkorumpiranija zemlja na svijetu je zapadnoafrička država Sijera Leone, u kojoj je 84 odsto anketiranih izjavilo da je platilo mito. Zemlje sa najnižom stopom korupcije su, pak, Australija, Danska, Finska i Japan.

Bonus video: