Snouden: Prihvatam sve ponude za azil

Vikiliks je u cjelosti objavio Snoudenovu izjavu sa sastanka sa aktivistima i advokatima Hjuman Rajts Voča na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.
20 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2013. 16:11h

Nakon navoda ruskih medija da je zatražio azil u Rusiji, Vikiliks je objavio kompletnu izjavu Edvarda Snoudena, poruku koju je uputio na današnjem sastanku sa aktivistima i advokatima Hjuman Rajts Voča na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Snouden je tom prilikom osudio projekat tajnih agencija, nazvavši ih ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i sloboda. Pozvavši se na principe usvojene u Nirnbergu 1945. godine, on je kazao da pojedinci imaju moralnu obavezu da prekrše zakone usvojene u njihovim državama ako osjete da oni remete postizanje mira i ugrožavaju ljudska prava širom svijeta.

"Shodno svojim uvjerenjima učinio sam ono što smatram ispravnim, i učinio sve što je u mojoj moći da ispravim nepravdu. Nisam se obogatio od objavljivanja podataka, već sam javnosti širom svijeta podario saznanje o zločinu, i iako sam platio veliku cijenu, ne žalim ni za čim," kazao je Snouden.

Smatra kako SAD žele da on bude primjer ostalima koji se žele usuditi da upute na zlodjela tajnih agencija, i osudio je pokušaje američke vlade da zastraši države koje su mu ponudile pomoć.

"Mnoge zemlje, među kojima su Rusija, Venecuela, Bolivija, Nikaragva i Ekvador; imaju moju duboku zahvalnost i poštovanje. Prvi su stali na moju stranu u borbi za poštovanje ljudskih prava. Nisu podlegli pritiscima i prijetnjama SAD, i tako su zaslužile poštovanje širom svijeta. Namjeravam posjetiti svaku od ovih država kako bih se posebno zahvalio svim njihovim liderima i narodu," dodao je on.

"Obavještavam vas da ću prihvatiti sve dosadašnje ponude za azil, ali i one ponude koje, eventualno, mogu doći u budućnosti. Azil u Venecueli koji mi je ponudio predsjednik Maduro ovim putem formalno prihvatam i potvrđujem, i ne postoje osnove po kojima bilo koja sila na svijetu može da ospori moje pravo na azil u toj državi," naglasio je.

Snouden je zatražio pomoć institucija koje mu mogu osigurati bezbjedan let u Južnu Ameriku i najavio da će danas poslati zahtjev za azil u Rusiji, uz nadu da će mu on biti odobren.

Snouden se na moskovskom aerodromu nalazi više od 15 dana i nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga, gdje je objelodanio dokumenta o tajnom američkom programu za praćenje komunikacija u svijetu.

Nekoliko zemalja Evrope prošle nedjelje je odbilo da odobri azil 30-godišnjem američkom analitičaru koji je, kako je ranije objavio Vikiliks, uputio takav zahtjev 21 zemlji. Nikaragva, Venecuela i Bolivija izrazile su spremnost da Snoudena pruže azil.

Amerika "opkoljava" Snoudena

Bivši službenik NSA Edvard Snouden kaže da vlasti SAD vode kampanju kako bi spriječile da dobije azil u nekoj od zemalja koje su mu to ponudile.

U pismu koje je poslao organizacijama Hjuman rajts voč, Amnesti internešnal i drugim organizacijama za ljudska prava, Snouden tvrdi da se vodi "nezakonita kampanja vlasti SAD" kako bi mu "uskratili pravo da traži i uživa... azil po članu 14 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima".

Snouden je predstavnike organizacija pozvao na sastanak danas u pet sati po lokalnom vremenu na moskovskom aerodromu.

"Razmjere nasilnog ponašanja su bez presedana: nikada ranije u istoriji se države nisu udružile da prizemlje avion suverenog predsjednika, kako bi tražili poitičkog izbjeglicu", napisao je Snouden u pismu.

"Ova opasna eskalacija ne predstavlja prijetnju samo dostojanstvu Latinske Amerike i mojoj bezbjednosti, već i osnovnom pravu da ljudi budu zaštićeni od progona", napisao je Snouden.

Rojters je citirao zvaničnike aerodroma koji su rekli da bi Snouden želio da se sastane sa predstavnicima organizacija u petak popodne u tranzitnoj zoni "Šeremetjeva", gdje se nalazi od kako je sleteo u Rusiju iz Hongkonga 23. juna.

"Mogu da potvrdim da će sastanak biti održan", rekla je portparolka aerodroma.

Amnesti i Transparensi internešnal, kao i Hjuman rajts voč potvrdili su da su primili Sonudenov poziv za sastanak, prenosi Rojters.

Potjera za avionom za Havanu

Avion ruskog Aeroflota na letu od Moskve do Havane rano jutros je skrenuo sa redovnog kursa leta, izazvavši sumnje da se u avionu nalazi odbjegli bivši saradnik CIA, Edvard Snouden, navodi ruski televizijski kanal, a prenosi Tanjug.

Avion na letu 150 za Havanu poletio je sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo u 14 sati i deset minuta po lokalnom vremenu i obično leti preko Skandinavije i Grenlanda prije nego što skrene ka jugu, preko Kanade i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ka Kubi.

"Prema ruskom zakonu, aviokompanijama je zabranjeno saopštavanje spiska putnika na nekom letu", rekao je portparol Aeroflota, Andrej Sogrin.

Kapetan leta AFL 150, rekao je po slijetanju u Havanu da Snouden nije bio putnik na tom letu.

Galerija

Bonus video: