Stop prisluškivačima: Kremlj vraća pisaće mašine

Federalna bezbjedonosna služba će potrišiti 486.000 rubalja (14.800 dolara) za kupovinu električnih pisaćih mašina.
0 komentar(a)
pisaća mašina, Foto: Commons.wikimedia.org
pisaća mašina, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 11.07.2013. 13:46h

Ruska bezbjedonosna agencija zadužena za čuvanje komunikacija u Kremlju zatražila je nabavku starih pisaćih mašina, u cilju sprečavanja "curenja" podataka koji se čuvaju u kompjuterima, prenosi AFP.

Objavljivanje tajnih dokumenata od strane Vikiliksa i otkrića bivšeg obavještajca Edvarda Snoudena prouzrokovalo je ovaj iznenadi povratak u dane sovjetske birokratije.

Federalna bezbjedonosna služba, inače zadužena za štićenje predsjednika Vladimira Putina, tako će potrišiti 486.000 rubalja (14.800 dolara) za kupovinu električnih pisaćih mašina, navodi se na sajtu agencije za javne nabavke (zakupki.gov.ru).

Izvor u obavještajnoj službi je dodao kako se kupovina planira već više od godinu dana, prenio je AFP.

Iako je izvor u službi odbio komentarisanje ovih navoda, list "Izvestija" koji je blizak Kremlju najavio je da državna služba planira da kupi 20 pisaćih mašina smatrajući da upotreba kompjutera u pripremi tajnih dokumenata više nije bezbjedna.

"Nakon skandala sa objavljivanjem tajnih dokumenata na Vikiliksu, objavama Edvarda Snoudena i izvještajima da je Dmitri Medvedev prisluškivan na samitu G20 u Londonu odlučeno je da se praksa stvaranja dokumenata na papiru proširi", list prenosi izvor u FSO-u.

Svaka pisaća mašina posjeduje poseban šablon tipke koji joj omogućava povezivanje svakog dokumenta sa mašinom na kome je tekst otkucan.

U Snoudenovim dokumentima objavljenim u "Gardijanu" navodi se da je Britanija špijunirala strane delegate, među kojima i predsjednika Medvedeva, na samitu G20 u London 2009. godine.

Rusija je bila šokirana tim otkrićem ali je sada odlučna da se zaštiti.

Snouden je, inače, u pravnom limbu i već treću nedjelju se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma gdje je stigao iz Hong Konga 23. juna.

Bonus video: